недеља, 16. децембар 2018.

Радојичић: Минуси доносе лед, службе на терену нон-стоп, грађане молим за пуну сарадњу и додатан опрез

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић обишао је данас на терену раднике јавних предузећа „Зеленила”, „Чистоће”, „Београд-пута”  и „Паркинг сервиса”, који су ангажовани на чишћењу снега и оспособљавању града. 

– Путеви првог приоритета су све време током падавина били проходни. Значи да Београђани нису имали проблем да стигну до институција од којих зависи квалитет њиховог живота као што су болнице, поште... Радило је више од 2.000 људи без престанка, у три смене, а 300 наших возила и машина је на терену. Посули смо око 3.000 тона соли и агрегата. И у овом моменту екипе су на терену – истакaо је градоначелник Београда.

Снег је престао да пада пре неколико часова и сада је лакше приступити улицама другог и трећег приоритета. 

– Око 30 процената улица другог приоритета је очишћено и циљ је да наредна два дана постигнемо потпуну проходност ових саобраћајница. Сада, када је први приоритет 100 oдсто чист, појачане ресурсе пребацујемо на други приоритет. Велики проблем ће бити изузетно ниске температуре које очекујемо, јер је снег који је пао мокар и ледиће се, како на коловозима и пешачким стазама тако и на крововима. Леденице и снег са кровова су опасност на коју посебно молим суграђане да обрате пажњу – додао је проф. Радојичић.

Екипе ЈКП „Зеленило – Београд” су на терену и баве се гранама и бандерама које је снег оборио.

 – Од 2014. године, за време катастрофалних непогода и поплава нисмо имали овако велики број стабала и грана које су оборене. Екипе „Зеленила” су на терену и приоритет су улице где је дрвеће зауставило саобраћај или кретање пешака. Током наредна 24 сата, сво дрвеће које је на јавним површинама и у надлежности града биће уклоњено – закључио је градоначелник.

Он је апеловао на грађане да очисте снег испред својих кућа и локала. 

– Сутра је радни дан, путеви до школа и послова су проходни, али молим суграђане да буду стрпљиви и опрезни. Морамо да сарађујемо и да заједно решимо овај проблем, а све градске службе биће на терену у три смене док се потпуно не успостави функционалност како централних тако и рубних делова града. Очекују нас минуси и нове падавине, зато сутра молим за опрез приликом одласка на посао и у школу, било да идете аутом или пешачите – рекао је Радојичић.

Током викенда, у току 48 сати, на територији града пало је више од 70 литара падавина по метру квадратном, снежни покривач је био и до 50 центиметара. Снег који је пао је специфичан, изузетно мокар и тежак. 

У главном граду се очекује температура и до минус осам у центру, а неколико степена ниже у рубним општинама. Градоначелник истиче да ће станови Београђанима бити топли јер „Београдске електране” и даље греју без престанка. 

С друге стране, са температурама у минусу очекује се повећање броја пуцања цеви, али су екипе спремне да у најкраћем року реагују на проблеме.

Осврнувши се на то да је због снега било проблема са трамвајима и тролејбусима, градоначелник  је нагласио да од 17 сати трамвајски саобраћај поново функционише.