понедељак, 17. децембар 2018.

Завршен програм обуке за незапослене „Рукотворинама до посла”

Данас је у Кући краља Петра Првог представљена изложба „Рукотворинама до посла” као завршни део програма „Обука за самосталног произвођача рукотворина” у организацији Удружења „Етно-мрежа” и Националне службе за запошљавање, а уз подршку Општине Савски венац и НАЛЕД- а, саопштено је из ове општине.

У оквиру изложбе представљени су завршни радови полазница обуке ручног ткања и веза, као и аутентичне рукотворине „Етно-мреже”, које државни протокол користи као дипломатске поклоне. Кроз програм обуке, који је трајао месец дана, полазнице су имале прилику да се упознају и овладају основним вештинама ткања и веза и њиховом применом у пракси.

Изложбу су обишли председница општине Савски венац Ирена Вујовић, директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић и председница Удружења „Етно-мрежа” Виолета Јовановић.

 Ирена Вујовић је честитала полазницама успешан завршетак обуке и поручила им да је ова изложба круна њиховог труда и успеха.

– Након завршетка курса, полазнице су оспособљене да формирају сопствене радионице за ткање, а пружа им се и шанса да се запосле у текстилној, односно модној индустрији – објаснила је Вујовићева и додала да Општина Савски венац увек радо подржава овакве пројекте.

Она је истакла да је један од приоритета општине управо подстицај запошљавања грађана, поготово жена, што доказују бројни пројекти које Савски венац свакодневно спроводи у сарадњи са компанијама, институцијама и удружењима.

Виолета Јовановић је поручила да је програм обуке обухватио 110 лица са евиденције НСЗ-а из Београда и још осам градова и општина у Србији.

– На подручју града Београда спроведена је обука за 18 незапослених жена. Програм се спроводи у сарадњи са градовима који обезбеђују простор за спровођење обуке и радне праксе, а један од разлога зашто је на подручју Београда наш партнер општина Савски венац, јесте то што председница Ирена Вујовић води Савет за родну равноправност Града Београда, који подржава и промовише програме за друштвену и економску афирмацију жена – рекла је Јовановићева.

Зоран Мартиновић рекао је да су управо жене циљна група коју НСЗ планира више да укључи у разне програме и мере запошљавања и да ће се са оваквим програмима наставити и наредне године.

Догађају је присуствовала и чланица Градског већа и Савета за родну равноправност Града Београда Елена Билић.