уторак, 18. децембар 2018.

Грађани 1.779 улица у Београду добиће званични назив улице

Комисија за споменике и називе тргова и улица Скупштине Града Београда усвојила је на одржаној седници предлоге о именовању 1.779 улица у оквиру пројекта ажурирања Адресног регистра на територијама градских општина Вождовац, Раковица, Палилула, Савски венац, Звездара и Гроцка, који ће се наћи на дневном реду седнице Скупштине града, у петак, 21. децембра, саопштено је из Комисије за споменике и називе тргова и улица.

Председница ове комисије Андреа Радуловић истакла је да према подацима са којима располаже Влада Србије, на територији целе републике има скоро 2,7 милиона људи  који су пријављени на непотпуној адреси или живе у улицама које немају назив и кућне бројеве.

– Циљ нам је да сви Београђани добију званичну кућну адресу и да коначно имају исправна документа, те да по завршетку пројекта имамо ажуриран адресни регистар, који ће умногоме унапредити животе грађана и рад градских служби. Грађани којима буде мењана улица или добију нови назив биће јавно позвани да промену унесу и у својим документима бесплатно и у датом року – изјавила је Радуловићева. 

Она је истакла да је на основу елабората уличних система Републичког геодетског завода на територији града Београда евидентирано 5.174 улица без назива и кућног броја.

– Наша обавеза је била да град именовањем неименованих улица ода почаст националној историји и људима који су задужили наше друштво, али и човечанство. Посао Комисије је био обиман и детаљан и овом приликом предлажемо именовања неименованих улица у шест од 17 београдских општина, док ће предлози за остале градске општине бити на дневном реду у јануару наредне године. Треба имати у виду и чињеницу да се град непрестано шири и расте, те да ће убрзо многе од ових нових улица, које су на ободима града и које имају можда мањи број кућа, постати део његовог ширег центра – рекла је Радуловићева и додала да је приоритет био именовање улица без назива и да су у том погледу све градске општине подједнако важне.

Према речима Радуловићеве, свака градска општина је на основу иницијативе грађана и институција у овом пројекту добила својеврсну посебност, тако да ће овом приликом више од 20 улица добити назив по великанима нашег глумишта, неки делови општина ће се издвојити по томе што су насеља посвећена књижевницима, нека спортистима, палим пилотима или старим занатима. 

– Како би те улице добиле адекватна имена, сарађивали смо са Српском академијом наука и уметности, Војском Републике Србије, Министарством унутрашњих послова РС, Библиотеком града Београда, Министарством културе и информисања, Заводом за заштиту споменика културе града Београда, Олимпијским комитетом Србије, верским заједницама и научним институцијама које су давале своје предлоге. Највећим делом иницијативе за називе улица давали су сами грађани и локалне заједнице, чиме смо очували сећање на староседеоце и личности које су оставиле значајан траг у својој локалној заједници – нагласила је она и изразила велику захвалност Влади Републике Србије, као и целом тиму у који су укључена сва релевантна министарства и организације, са премијерком Аном Брнабић на челу, на иницијативи за покретање пројекта „Ажурирање адресног регистра” као једном од кључних државних регистара.