уторак, 18. децембар 2018.

Људска права старијих особа у оквиру Недеље људских права на Врачару

У оквиру обележавања Друге недеље људских права, Градска општина Врачар организoвала је јавни догађај „Људска права старијих особа” у сарадњи са партнерима из јавног и цивилног сектора – Канцеларијом за људска и мањинска права Владе Републике Србије и Удружењем грађана „Снага пријатељства” – Amity. 

Михаило Групковић, председник Скупштине ГО Врачар, истакао је да се број старијих лица у укупном становништву повећава, а Србија је, према попису из 2011. године, једна од земаља са најстаријим становништвом на свету, са 17,4 одсто старије популације. На Врачару је удео старијих од 60 година достигао скоро 30 одсто. 

– Највећи изазов је дискриминација заснована на годинама старости и предрасуде према старијима, што је уобичајена појава и у српском друштву. Истовремено, то је један од разлога због којих су старија лица под већим ризиком од злостављања и искључивања, а њихова безбедност је угрожена. Као градска општина, ми смо грађанима најближи и имамо кључну улогу да у стварност преточимо људска права садржана у међународним конвенцијама којима је Србија приступила, па тако Општина Врачар спроводи стратегију која подразумева уклањање свих баријера до 2021. на јавним објекатима и јавним површинама које отежавају свакодневно кретање – рекао је Групковић.

Поред тога, Општина Врачар пружа подршку маргинализованим групама отварањем саветовалишта и активно је укључена у превенцију насиља у породици процесом умрежавања свих локалних механизама, као што су Савет за родну равноправност СО Врачар, Полицијска станица, Дом здравља и Центар за социјални раду.  

Присутнима су се обратили и Сузана Пауновић, директорка Канцеларије за људска и мањинска права Владе Републике Србије, председница Управног одбора Удружења „Снага пријатељства” – Amity Надежда Сатарић и Слободан Ребић, председник Удружења пензионера Врачара.