уторак, 18. децембар 2018.

Још једна успешна акција добровољног давања крви у Oпштини Земун

Акцији добровољног давања крви, коју су данас у фоајеу општинског здања традиционално организовали Градска општина Земун, Служба за трансфузију крви КБЦ „Земун” и Црвени крст, одaзвао се велики број добровољних давалаца, њих тридесеторо, саопштено је из Oпштине Земун.

Крв је дао и председник општине Дејан Матић, општински функционери, запослени, као и грађани који су се одазвали апелу Службе за трансфузију.

– Градска општина Земун је традиционално укључена у све акције које организују Служба за трансфузију крви КБЦ „Земун” и Црвени крст Земуна. Сваке године организујемо пет акција, а када је потребно, спремни смо да организујемо и ванредну акцију за добровољно давалаштво крви. Ова децембарска акција има посебну важност, будући да због празника, повећаног ризика на путевима и временских услова има више потребе за залихама крви – рекао је члан Већа Градске општине Земун Владимир Костић, који jе захвалио свим добровољним даваоцима и посебно онима који су ове године први пут дали крв. 

Свака здрава, пунолетна особа до 65 година може бити добровољни давалац – жене на четири, a мушкарци на три месеца.

Више је здравствених добробити по даваоца уколико крв даје редовно – ћелије крви се регенеришу и поспешује се производња црвених крвних зрнаца. Највећа добробит је, ипак, осећај да некоме помажете да оздрави или можда спасавате живот некоме, саветује специјалиста трансфузиолог Ивана Гајић.