уторак, 18. децембар 2018.

Промоција књиге „Политика и људи”

Заменик градоначелника Горан Весић присуствовао је данас промоцији књиге „Политика и људи”, аутора Слободана Вуксановића, која се бави политичким дешавњима у нашој земљи у последње три деценије.

У књижари „Академија”, догађају су присутвовали рецензенти издања др Драган Човић и др Бранислав Поповић, као и аутор књиге проф. др Слободан Вуксановић.

Весић је истакао да је књига лични доживљај аутора кроз призму историјских дешавања која су обележила нашу земљу у поседњих тридесетак година.

– Као актер догађаја који се помињу у књизи, било ми је задовољство да је прочитам у даху. Такође, сматрам да ће и сваки од читалаца успети да се препозна у неком од догађаја који су представљени. То су догађаји који су мењали нашу историју и одлучивали у ком ће правцу ићи ова земља – указао је заменик градоначелника.

Весић је навео да је њему и Вуксановићу политичка каријера почела управо испред књижаре у Кнез Михаиловој улици, где су заједно лепили плакате и продавали први опозициони лист „Демократија”. Такође је подсетио да је управо на његов предлог Вуксановић изабран за најмлађег народног посланика.

– Ово су сведочења из прве руке човека који разуме политику и збивања у свету, и због тога су веома драгоцена. Књига је, и то треба истаћи, лишена предсрасуда, реваншизма и освете – рекао је Весић.

Др Бранислав Поповић је додао да је књига исповест једног успешног човека у којој се преплићу догађаји од појаве Слободана Милошевића па до периода министровања Слободана Вуксановића у Влади Војислава Коштунице. Такође је указао да књига није класично политичко штиво, да има ноту романа, те да обилиује бројним запажињама, често и духовитим, о личностима и догађајима који су обележели ту епоху.

Др Драган Човић је рекао да је период о коме пише Вуксановић био тежак и да је главни мотив била идеја демократизације Србије.

–То су чињенице, факти, догађаји и људи са којима смо се дружили, који су били учесници великих процеса – закључио је Човић.
Вуксановић је истакао да се у књизи налазе најважнији политички догађаји у периоду од најаве оснивања прве опозиционе странке у Србији – новембра 1989. године, па до недавног састанка који је имао са председником Вучићем.

Он је истакао да би читаоци ове књиге могли да схвате зашто Србија данас има опозицију овакву какву има, те каквим је триковима издејствовано рекордно повећање плата за просветне раднике од 52 одсто 2005. године. Такође и каквим се триком аутор књиге, а тада министар, послужио да заслужни спортисти буду адекватно награђени после освајања медаља, као и како је омогућио доживотне апанаже за бивше, најславније спортисте.

Вуксановић је захвалио учесницима данашње промоције, као и свима који су помогли да „Политика и људи” угледа светлост дана.