уторак, 18. децембар 2018.

Радојичић: Градске службе одрадиле добар посао након обилних падавина

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић одржао је данас у просторијама ЈКП "Београд-пут" састанак са директорима и представницима јавних предузећа и секретаријата задужених за стање улица, коловоза и јавних површина након обилних падавина и хладног времена које је задесило Београд. Радојичић је том приликом оценио да су градске службе добро одрадиле посао и прецизирао да је у чишћењу града у претходна 72 сата учествовало око 2.500 људи.

Радојичић је истакао да је циљ данашњег састанка био да се направи пресек стања, утврди тренутна ситуација и одреде приоритети за наредне дане.

– Очишћени су сви коловози првог приоритета, којих има око 1.800 километара. Биће очишћено и 500 километара улица другог приоритета, од чега је посао већ завршен у дужини од 150 километара, док је на 250 километара тренутно у току. Чишћење преосталих улица другог приоритета, око 100 километара, требало би да буде реализовано у наредним данима – рекао је градоначелник.

Он је додао да је на улицама Београда било ангажовано око 2.500 људи, од којих су неки радили и по 14 часова. Све градске службе су уложиле велики напор у претходна 72 сата, навео је Радојичић, јер је чишћење Београда после обилних падавина изузетно велики посао.

– Сутра се очекује повећање температуре које доноси опасност од падања леденица и снега са кровова. Важно је да станари, у случајевима где могу сами, уклоне наносе снега и леденице, док тамо где то није могуће довољно је да траком обележе простор на којем прети непосредна опасност. Након падавина пријављено је чак 800 случајева где су пуцале гране дрвећа, а пало је и 34 стабла. Од 800 случајева са падањем грана имамо око 50 захтева за накнаду штете и грађани који су претрпели штету, уколико је за ту локацију било задужено ЈКП „Зеленило Београд“, сигурно ће бити исплаћени – истакао је Радојичић.

Према његовим речима, ЈКП „Београдске електране“ су имале проблем са топланом „Церак“, док је данас забекежен мали број рекламација када је грејање у питању.

– Још увек постоји проблем са извесним бројем стрмих улица другог приоритета, где возила ЈКП „Градска чистоћа“ нису могла да дођу до свих контејнера јер нису постојали услови да се тај посао обави безбедно. Такве ситуације у овим временским условима нису неочекиване, али ће све градске службе дати свој максимум како би и тај проблем био решен у најкраћем року – додао је градоначелник.

Он је нагласио да је Град током претходних дана имао одличну сарадњу са МУП-ом, што важи и за данашњу ситуацију са краном у Таковској улици.

– Пукла је цев која се налази испод крана, након чега је дошло до благог нагињања и одмах је препозната ситуација у којој је требало брзо реаговати. Припадници МУП-а су брзом реакцијом евакуисали станаре околних зграда и зауставили саобраћај у том делу града. Имамо информацију да је додатни кран стигао на лице места, као и три возила која помажу демонтажу крана испод којег је пукла цев. Демонтажа је започета и у најбољем случају могла би да буде завршена до јутарњих часова, док у случају непредвиђеног развоја ситуације радови могу да потрају до сутра после подне. За снабдевање водом обезбеђене су цистерне, што је било све што је Град до сада могао да учини, будући да се ради о приватном градилишту, док ће се градске службе одазвати сваком позиву за санацију проблема када се створе услови – закључио је Радојичић.

Састанку су присуствовали вршилац дужности секретара за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координацију односа са грађанима Дарко Главаш, подсекретар за саобраћај Ненад Матић, Милан Јанковић из Секретаријата за јавни превоз, извршни директор ЈКП „Паркинг сервис“ Владимир Богићевић, извршни директор ЈКП „Београдски водовод и канализација“ Милорад Милошевић, извршни директор ЈКП „Београдске електране“ Радмило Савић, вршилац дужности директора ЈКП „ГСП Београд“ Радиша Момчиловић, директор ЈКП „Београд –пут“ Иван Тејић, директор ЈКП „Градска чистоћа“ Марко Попадић, директор ЈКП „Зеленило Београд“ Слободан Станојевић, као и директор ЈП „Путеви Београда“ Славиша Живковић.