уторак, 18. децембар 2018.

Одржана трибина „Здрави стилови живота”

Чланица Градског већа Елена Билић говорила је данас о мерама социјалне заштите у Граду Београду на трибини „Здрави стилови живота”, коју је организовало Удружење особа са инвалидитетом Београд у згради Општине Звездара.

Билићева је нагласила да Град Београд и Секретаријат за социјалну заштиту са стручним тимом има озбиљан приступ у стварању услова да особе са инвалидитетом могу да живе самостално и достојанствено.

– Сви имамо једнаке потребе, а некима је потребно само прилагодити начин живота. На томе се константно много ради и до сада је омогућено да се оствари несметано кретање особа са инвалидитетом, додељена су одређена средства, невладин сектор организује пројекте који имају за циљ економско и професионално оснаживање – рекла је Елена Билић и додала да је Национална служба за запошљавање филијале Београд значајно утицала на запошљавање особа са инвалидитетом.

Билићева је истакла да је у овој години запослена 1.341 особа са сметњама у развоју и изразила наду да ће се овај број повећавати.

– Директна сарадња и добра комуникација између удружења и града доприноси лаком приступу проблема и његовом брзом решавању – поручила је она и позвала све потребите да се слободно обрате Граду Београду и Секретаријату за социјалну заштиту.

Елена Билић је похвалила рад Општине Звездара која је на различите начине омогућила лакши приступ и функционисање грађана са инвалидитетом ове општине, али и подсетила да је Секретаријат за социјалну заштиту издао приручник  о правима и услугама за особе са инвалидитетом.

– Радићемо заједно и трудићемо се, јер смо сви свесни да је здравствено стање сваке особе веома битан фактор. На првом месту је могућност слободног кретања, затим приступачност свим здравственим и другим институцијама, као и достојанствен друштвени живот – закључила је Билићева.

Председник општине Зваздара Милош Игњатовић рекао је да је у току године општина подржала више пројеката за особе са инвалидитетом и да је тако показала да је спремна да се активно укључи у промене и унапређења постојећих система.

 На трибини су говорили и др Весна Кнегињић, помоћница министра здравља, као и бројни лекари и стручњаци који су указали на бројна обољења и превентивне мере како би се унапредило здравље људи.