среда, 26. децембар 2018.

Једноставнија процедура до паркинг налепнице за особе са инвалидитетом

Приоритетан задатак социјалне политике града Београда јесте унапређење инвалидске заштите, кроз задовољавање општих и специфичних потреба особа са инвалидитетом на територији града Београда, рекла је данас градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић.

Издавање инвалидске паркинг карте и резервација паркинг места за особе са инвалидитетом препознати су као услуге које треба поједноставити за кориснике, што је иницирао Кабинет председнице Владе Републике Србије Ане Брнабић. Због тога је Секретаријат за социјалну заштиту, у сарадњи са Секретаријатом за саобрађај и „Паркинг сервисом”, омогућио особама са инвалидитетом да у Секретаријату за социјалну заштиту поднесу све потребне захтеве.  

– Циљ који је постигнут јесте да поједноставимо процедуру, као и да олакшамо особи са инвалидитетом да све може да заврши на једном месту. Овом поједностављеном процедуром омогућено је да корисник права на бесплатно коришћење обележеног паркинг места на јавним, општим паркиралиштима на територији Београда, може на једном месту да поднесе сву потребну документацију и за издавање инвалидске паркинг карте и за резервацију паркинг места, а не, као што је до сада био случај, да иде на три различита места. Подношење захтева почиње од 1. јануара, а продужићемо рок важења паркинг налепница из 2018. године до 15. марта, како би сви они који имају ово право могли на време да поднесу захтеве без прекида права – истакла је Наташа Станисављевић. 

Сви захтеви се налазе на једном обрасцу, довољно је да странка заокружи онај који жели да оствари, Захтев за остваривање права на бесплатно коришћење обележеног паркинг места на јавним (општим) паркиралиштима на територији града Београда (издавање инвалидске паркинг карте), по којем решава Секретаријат за социјалну заштиту, и  Захтев за резервацију паркинг места, по којем решава Секретаријат за саобраћај. Након завршетка процедуре око издавања паркинг налепнице, „Паркинг сервис” је шаље о свом трошку на кућну адресу лица које је поднело захтев. 

– Залажемо се за Београд без баријера и зато је наш циљ да заједничким радом са Владом Републике Србије трајно побољшамо положај особа са инвалидитетом, као и да олакшамо њихово свакодневно функционисање у Београду – навела је Наташа Станисављевић. 

У 2019. години, додала је она, наставиће се са одговорном социјалном политиком усмереном ка унапређењу права особа са инвалидитетом  кроз развијање  постојећих права и услуга, али и проширења појединих услуга. и сервиса, који представљају облике најдиректније помоћи и подршке овој категорији наших суграђана.