четвртак, 27. децембар 2018.

Весић: Очекујемо да приход од новогодишњих празника буде преко 30 милиона евра

Током новогодишњих празника прошле године Град је зарадио око 28 милиона евра, верујемо да би тај приход могао ове године да порасте за 10 до 15 одсто и буде преко 30 милиона евра, што значи да ће се сва улагања која имамо за Нову годину више него десетоструко исплатити, изјавио је заменик градоначелника Горан Весић гостујући у Београдској хроници.

–Манифестација Београдска зима почела је 1. децембра и трајаће до краја јануара, значи два месеца и за то време организовано је око 200 бесплатних програма у којима ће највише уживати малишани. Грађани су највише фокусирани на три дана око Нове године, 30. и 31. децембар и 1. јануар. Ми ћемо са тачном рачуницом као и сваке године изаћи 1. фебруара када ћемо објавити колико је коштала Нова година, а крајем фебруара са тачним бројем туриста – истакао је Весић.

Према његовим речима за првих десет месеци 2018. године у Београду је било 974.182 туриста који су остварили 2.093.899 ноћења. 

 – Пораст броја туриста у односу на 2017. годину за првих десет месеци је 12 одсто,  ноћења 14 одсто, док је девизни прилив повећан за 13 процената. Нова година је улагање, а ми смо град који живи од туризма. Прошле године смо од туризма зарадили скоро 800 милиона евра, ако хоћемо да имамо туристе морамо да улажемо у догађаје и манифестације, а једна од њих је дочек Нове године – рекао је Весић додајући да је највише туриста из Турске затим Кине, Немачке, Грчке, Хрватске, а током новогодишњих празника  највише их је из региона.

Он је нагласио да ноћења у приватном сектору има скоро четири пута више па је процена да је туриста 20 до 30 посто више него што се званично пријави.

Говорећи о средствима у износу од 185 милиона динара која је Граду Београду одобрила Република из текуће буџетске резерве Весић је истакао да је то више него природно јер Град Београд чини 40 одсто домаћег бруто друштвеног производа. 

– Та средства ће бити потрошена да се делимично покрију трошкови рестаурације 70 фасада у центру Земуна. Влада нам је помогла обезбедивши 185 милиона динара, а један део ће обезбедити и Град Београд, око стотинак милиона. Поред тога Град сам уређује још око 80 фасада. Последње три године уредили смо више од 300 фасада на територији града Београда. Наравно да ће  влада помагати када је то Граду неопходно и када су у питању велики пројекти – истакао је Весић.

Он је подсетио да је влада Србије ове године средствима помогла и изградњу споменика Зорану Ђинђићу јер је то био предлог тадашњег премијера, а садашњег председника Александра Вучића. 

– Помогла нам је и када смо морали да плаћамо одштету родитељима зато што је претходни градоначелник наплаћивао дупло скупље вртиће па смо око три милијарде динара морали да враћамо родитељима. Најприродније је да влада помаже град Београд јер он највише пуни републички буџет од свих локалних самоуправа у Србији – закључио је заменик градоначелника.