среда, 2. јануар 2019.

Весић: Београд живи од туризма и због тога улаже у туристичке догађаје

Задовољни смо како је протекао дочек Нове године у Београду јер смо ми град који живи од туризма. Прошле године имали смо зараду од око 28 милиона евра током новогодишњих празника, ове године очекујемо већу зараду, а у фебруару ћемо тачно знати која је сума у питању, рекао је заменик градоначелника Горан Весић гостујући на Телевизији „Хепи”.

– У 2017. години остварили смо 800 милиона евра прихода од туризма, а у октобру 2018. године смо по броју туриста сустигли претходну. Последњег дана септембра имали смо већи број страних туриста за око 12 одсто, већи девизни прилив за 13 одсто и већи број ноћења за 14 процената. У хотелима у Београду имамо око 35.000 места и ти капацитети у време дочека Нове године су били попуњени, али процена наше туристичке организације је да постоји барем још два пута толико непријављених објеката, као што су станови, апартмани, тако да је реално у граду много већи број туриста. Осим Турака, у Београд за Нову годину долази много људи из бивше Југославије. Ако гледамо читаву годину, на првом месту су туристи из Турске, затим из Кине, Немачке, Хрватске, Грчке... – навео је Весић.

Ми живимо од туризма, нама је туризам најбрже растућа привредна грана, казао је Весић, и додао да због тога мора да се улаже у туристичке догађаје као што је и дочек Нове године.

– У време дочека предност има Скадарлија, угоститељски објекти, шопинг молови, али ми се трудимо да туристима пружимо нешто друго. Због тога је и важно што је обновљен Музеј савремене уметности, потом и Народни музеј јер туристима треба да покажемо и нашу културу и традицију – истакао је Весић.

Ако желимо да имамо већи број туриста, морамо да улажемо у туристичке догађаје, а то је и Нова година, навео је он, и додао да мора да се улаже и у конгресни туризам, здравствени, као и у велике концерте и спортске догађаје.

– За нас је важна чињеница да се у Београд врати више од 40 одсто туриста. То су истраживања наше туристичке организације, која говоре да су туристи задовољни. Оно што је важно и због чега се туристи опредељују да дођу у неки град је безбедност. Београд је веома безбедан град и треба да сачувамо тај имиџ јер ће нам то довести већи број туриста – рекао је Весић.

Према његовим речима, манифестација „Улица отвореног срца” је више намењена Београђанима него странцима, али има и њих, јер се она дешава у центру града.

– Све је почело 1971. године, када су у „Српској кафани” глумци Атељеа 212 почели да служе за Нову годину, потом су служили пролазнике на улици. Ова манифестација је највише посвећена деци. У међувремену смо са осталим општинама успели да направимо још девет таквих манифестација на територији града, јер сваки део града треба да има своју „Улицу отвореног срца” – нагласио је Весић.

Када је у питању „Божићно сеоце”, заменик градоначелника је подсетио да је оно први пут организовано прошле године, те да је он заједно са владиком Стефаном иницирао ову манифестацију.

– Жеља је била да након 1. јануара организујемо још неку лепу манифестацију за децу и то баш испред Храма Светог Саве. Били смо изненађени колико је манифестација прошле године била посећена, тако да је она сада део „Београдске зиме”. „Божићно сеоце” биће отворено 4. јануара, а наставља се „Трг бајки” испред Општине Звездара, „Трг отвореног срца”, клизалиште на Тргу Николе Пашића. „Београдска зима” је почела 1. децембра, завршава се 28. јануара, а ту је око 200 бесплатних програма – појаснио је Весић.

Говорећи о развоју града, заменик градоначелника је истакао да је у овој години приоритет развој инфраструктуре.

– У овој години ће се радити много, радиће се четири подземне гараже, комплетна реконструкција улица 27. марта, Краљице Марије, Џорџа Вашингтона, Цара Душана, Кнеза Милоша, Савске улице, Савског трга, настављају се радови на обилазници око Београда, пустићемо у јуну трамваје преко Моста на Ади, објавићемо тендер за изградњу новог савског моста. Када је у питању беспаравна градња, највећи изазов у 2018. години је био зауставити је. Бесправна градња је по Националној стратегији ризика оцењена као начин за „прање” новца, то је било варање грађана и пљачка државе, а ми смо као држава обавезни да омогућимо да нико не вара грађане и да не продаје објекте који нису легални. Објекти који нису легални, нису ни сигурни – закључио је Весић и грађанима пожелео срећу у Новој години, а Србији благостање и напредак.