понедељак, 7. јануар 2019.

Никодијевић и Антић традиционално на Божић са породиљама и здравственим радницима

Председник Скупштине Града Београда Никола Никодијевић и министар рударства и енергетике Александар Антић обишли су данас породилиште КБЦ „Др Драгиша Мишовић – Дедиње” и уручили поклоне медицинском особљу и породиљама. Како је том приликом подсетио Никодијевић, већ једанаест година траје традиција да се за велике празнике посећују запослени у некој од установа или предузећа у Београду.

– Да би се живот у Београду нормално одвијао и током празника, постоје људи који морају да раде, на чему смо им неизмерно захвални. Ова болница једна је од „жила куцавица” здравственог система Београда и веома смо поносни на њене услове и резултате које годинама постиже. Две године заредом породилиште је проглашавано најбољим у Србији. Ове године град планира да угаси стару котларницу у породилишту јер су се стекли услови за то изградњом топлодалековода из правца Новог Београда према Сењаку. Осим тога, Град Београд ће наставити да прати популациону политику Владе Србије, трудећи се да из године у годину из буџета издваја све веће подстицаје за рађање – рекао је Никодијевић.

Он је прецизирао да је поред свих ранијих мера, за 2019. донета одлука којом се посебно награђује рађање двојки. Све помоћи, додао је Никодијевић, кумулативно се збрајају, тако да породиља у Београду, независно од помоћи Владе Србије, може да добије од 70 до 80 хиљада динара. 

– Тај вид помоћи наставићемо да надограђујемо и верујем да ће у годинама које су пред нама само јачати социјална политика Града Београда – навео је Никодијевић, честитајући свима Божић. 

Александар Антић је оценио да је КБЦ „Др Драгиша Мишовић” без сумње једна од најбољих и најзначајнијих здравствених установа Београда и Србије.

– Након свих тешких дешавања кроз које је прошла, ова болница је у потпуности реновирана, модернизована и без сумње данас представља понос београдског здравства и у складу са највишим светским стандардима пружа услуге људима из Београда и читаве Србије. Највећа је срећа бити у породилишту које је неколико година заредом проглашено за најбоље. Од почетка године у овој установи рођено је 35 беба, а само у ноћи између Бадње вечери и Божића три бебе – рекао је Антић.

Он је захвалио свим запосленима у овој болници, али и у читавом здравству, подсећајући све нас да су то људи који хуманошћу и преданошћу чине овај свет бољим, посебно на данашњи дан којим се промовише живот. 

– То треба на сваког од нас да утиче. Са далеко више солидарности и осећаја према људима треба да будемо ту једни за друге – истакао је Антић. 

Директор КБЦ „Др Драгиша Мишовић – Дедиње” проф. Владимир Ђукић казао је да више од 2.300 порођаја дају прави замах популационој политици, а квалитет запослених и трансфери који се очекују знатно ће унапредити рад установе. 

– С поносом могу да кажем да је ово врхунска здравствена установа – рекао је Ђукић, прецизирајући по чему се све она издваја од других, истакавши и то да ова установа једина у Србији ради ултразвучно вођење биописије панкреаса.  

Догађају су присуствовали в.д. секретара за управу Никола Прелевић и в.д. подсекретара за енергетику Милан Вулевић.