среда, 9. јануар 2019.

Весић: Упркос обилним падавинама, градске службе урадиле одличан посао на чишћењу снега

Наш посао је да улице првог приоритета у сваком тренутку буду потпуно чисте како би градски превоз функционисао несметано, што и јесте случај јер немамо скраћених линија. Од почетка зиме у Београду је пало око 76 центиметара снега, што је више него на Златибору, али и 20 центиметара више него за читаву прошлу зиму у нашем граду. Упркос томе, Зимска служба „Београд-пута” излази на крај са свим проблемима, рекао је заменик градоначелника Горан Весић гостујући на Телевизији „Хепи”. 

Он је истакао да је синоћ на снази био четврти степен приправности, што значи да је на градским улицама било 145 камиона, од којих је 90 било великих, као и 273 радника, док је бачено око 200 тона соли. 

– Улице у Београду могу бити првог, другог и трећег приоритета. Улице првог приоритета су оне којима саобраћа градски превоз и чисте се у сваком тренутку, па и док пада снег, а њихова укупна дужина је 1.767 километара. Укупна дужина улица другог приоритета је 491 километар. Чишћење тих саобраћајница креће чим падне снег и заврши се чишћење улица првог приоритета, а рок за завршетак тог посла је 48 сати – рекао је Весић. 

Према његовим речима, укупна дужина улица трећег приоритета је око 2.000 километара, али градске службе не чисте те саобраћајнице нити су их икада чистиле. 

– То су мање улице, саобраћајнице у којима је омогућено паркирање са обе стране па није могуће ући камионом, слепе улице, међублоковске саобраћајнице.... Те улице се чисте само на захтев управљача пута, МУП-а, Хитне помоћи, односно посебних служби које инсистирају да те улице буду сређене. Градске службе те саобраћајнице чисте по завршетку чишћења улица првог и другог приоритета јер желимо да што више улица у граду буде очишћено. У Београду постоји још око 2.500 километара некатегорисних путева, односно сеоских и атарских путева који не улазе у категоризацију, али чине део путне мреже на територији града Београда – додао је Весић. 

Заменик градоначелника је рекао да су улице на време посипане сољу и подсетио да су једини проблеми у саобраћају током празника постојали 3. јануара у трајању од неколико сати. 

– За то постоје два разлога, а први је прогноза РХМЗ-а који је саопштио да се очекује само провејавање снега и Зимска служба „Београд-пута” је била у другом степену приправности, што значи да је на улицама било 30 камиона. Након тога, у току преподнева смо добили прогнозу да ће пасти 10 центиметара снега, због чега је проглашен четврти степен приправности, јер је потребно између 60 и 90 минута да возачи дођу до камиона и све буде спремно за чишћење. Због тога је било проблема у Благоја Паровића, Рипњу, Војводе Степе, Чингријиној.... Све то је решено у року од неколико сати, а ваља истаћи да возачи камиона који чисте снег раде смене од 12 сати, са исто толико одмора пре следећег ангажовања, а тај циклус траје већ седам-осам дана. Град је у таквој ситуацији функционисао добро упркос отежаном саобраћају. Поређења ради, ове године градске улице посуте су са 13.000 тона соли, док је за читаву прошлу  потрошено око 18 хиљада тона. Ипак, залиха има довољно, а со која је до сада потрошена ове зиме кошта преко милион евра – прецизирао је Весић.

Заменик градоначелника Горан Весић подсетио је да је крајем децембра, од почетка хладног таласа, грејање у Београду у двадесетчетворочасовном режиму и навео да ће тако и остати све док буду хладни дани.

– Ако бисмо се стриктно држали правила, наша обавеза би била да искључимо грејање увече, односно тада остају млаки радијатори, али од краја децембра греје се 24 сата и остаће у том режиму док год имамо хладне дане. Није то толико велики трошак колико то људима значи – нагласио је Весић.

Он је рекао да је јуче била велика хаварија на магистралном цевоводу на подручју Дунава, доњи Дорћол, те да је 200 подстаница у једном тренутку остало без топле воде.

– То је прва велика хаварија на територији града, људи из београдских топлана су посао урадили у најкраћем могућем року и око 23 сата сви су добили грејање. До јуче нисмо имали ниједну велику хаварију на водоводу и топланама, али и то се дешава када су екстремно ниске температуре. Наша мрежа је стара, а на Дорћолу имамо и преко 100 година старе цеви у неким деловима водовода. Ми мењамо око два одсто цеви годишње, значи осим што градимо нове водоводне мреже, ми их и мењамо – истакао је Весић и упутио извињење грађанима који јуче нису имали грејање.