субота, 12. јануар 2019.

Градоначелник Радојичић присуствовао отварању „Кустендорфа”

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић присуствовао је синоћ отварању 12. по реду „Кустендорфа”, који се ове године одржава под крилатицом „Савршено туце”. 

– Част ми је што сам синоћ присуствовао отварању „Кустендорфа”, једног аутентичног, промотивно-стваралачког фестивала у предивном амбијенту у много чему јединственом на Балкану а и шире. Фасциниран сам начином на који је наш прослављени редитељ, стваралац и аутор Емир Кустурица организовао фестивал, а на којем су учешће узели неки од најталетнованијих личности из света филма у нашој земљи, Европи и свету, међу којима је и доајен нашег глумишта Славко Штимац. Емотивно сам везан за Мећавник, јер сам пореклом из овог краја, тако да делим понос мештана ових планинских предела што је једно село на граници Западне Србије са Републиком Српском постало центар филма и туризма о којем се прича у свету. Ово је још једна промоција културе и стваралачког потенцијала Србије, а самим тим и Београда, с обзиром да велики број уметника из наше престонице учествује на „Кустендорфу” – поручује Радојичић. 

Градоначелник истиче да је овај фестивал синергија младости и искуства, јер на њему учествују дебитанти, али и већ призната имена у свету филма. Тако је по његовим речима за младе ово велика шанса да науче и размене искуства са својим колегама и буду препознати за будућа уметничка остварења. 

Радојичић је истакао уверење да ће овај фестивал наићи на велики одјек међу свим посленицима и љубитељима филмске уметности, за шта највеће признање има Емир Кустурица.

– Емир Кустурица је један од највећих амбасадора наше земље, који је увек кроз своја дела и своје наступе промовисао Србију. Његова дела говоре сама за себе и спонтано проналазе пут до срца гледалаца. Посебно ми је драго што је на „Кустендорфу” учешће узело доста младих уметника из света филма из Београда и других градова Србије и којима ће ово сигурно бити одскочна даска у каријери – истакао је Радојичић.

Фестивал је свечано отворио министар културе и информисања Владан Вукосављевић уз присуство Славка Штимца, који је од Кустурице добио „Награду за будуће филмове”. Након програма отварања приказан је нови документрани филм Емира Кустурице, „Пепе, један узвишени живот” о последња два дана председничког мандата Уругвајца Хосеа Мухике. Звуци Великог оркестра народне музике браће Адвахов из Молдавије затворили су прво вече фестивала. Пажњу публике привукла је и пројекција кратког филма редитеља Романа Поланског „Два човека са орманом”. Отварању је присуствовао и амбасадор Кубе у Србији Густав Тристе дел Тодо, америчка глумица Стана Катић, а очекује се и долазак светски признатог глумца Мет Дилона.

У такмичарском делу учествоваће 12 фимова.