понедељак, 14. јануар 2019.

У 2018. години око 4.500 новоуписане деце у приватним вртићима уз субвенције Града Београда

Град Београд је у 2018. години на име рефундације родитељима чија деца бораве у приватним вртићима уз субвенције града исплатио 3,05 милијарди динара, изјавио је градски секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак.

– Током прошле године, у приватним вртићима у којима боравак деце суфинансира град уписано је око 4.500 деце, док су издвајања из буџета за овај вид помоћи родитељима порасла за 46,6 одсто у односу на 2017. годину – рекао је Гак.

Он је истакао да је у 2018. години број приватних вртића у којима је могуће остварити субвенцију порастао за 90.

Тако у овом тренутку у 341 објекту приватних предшколских установа, уз дотирање града у износу до 80 одсто од економске цене државног вртића, борави скоро 17.000 деце.

– Издавања из буџета за субвенције су огромна, подстакли смо нагли развој приватног сектора у предшколству и због тога захтевамо стриктно поштовање свих прописа максималну безбедност деце, као и квалитет услуге – рекао је Гак.

Он је додао да се сарадња наставља, међутим, упозорио је да се ове године уводе новине у начину издавања одбијеница са којима се деца могу уписивати у приватне вртиће уз субвенцију, како би се предност и у приватним вртићима, по узору на државне, дала приоритетима.

Гак је рекао да је оформљена Комисија Секретаријата за образовање и дечју заштиту која ће одобравати издавање одбијеница сваког 5. у месецу.

– То ће значити још један стуб контроле овог сектора. Важно нам је да предност при упису имају они којима је вртић неопходан јер је помоћ града првенствено и намењена њима –  поручио је Гак.

Он је подсетио да је у овом тренутку у Граду Београду око 70 одсто деце обухваћено предшколским образовањем будући да је у државним и приватним вртићима уписано више од 75.000 деце, што је за око 30.000 деце више у односу на пре само пет година.

– То је велики успех и наставићемо даље док год има потребе за додатним местима – закључио је Гак.