петак, 18. јануар 2019.

Светски прваци у роботици посетили Научно-технолошки парк

Члан Градског већа Драгомир Петронијевић и директор компаније „Фесто Србија” Иван Зекавица угостили су данас у просторијама ове компаније у Научно-технолошком парку Београд ученике средње школе „Политехника – школа за нове технологије”, победнике светског првенства у едукативној роботици у Шангају.

Петронијевић је истакао да су овакви догађаји веома важни за будућност српске роботике и најавио изградњу центра за обуку који би, пре свега, користио ученицима техничких школа.

– Желимо да у наредном периоду разговарамо са стручним школама и размотримо шта им је од алата и инструмената потребно и на који начин Град Београд може да помогне и унапреди радионице и опреми центар за обуку – рекао је Петронијевић и додао да би центар могле да користе све техничке и машинске средње школе у Београду. 

Према његовим речима, за постојање центра потребан је договор са школама да би се на једном месту обучавао већи број профила за индустрију 4.0. 

– Реланост је да индустрија 4.0 из године у годину преузима примат у производњи, а да бисмо наставили да се развијамо у четвртој индустријској револуцији, морамо да задржимо младе који освајају светска такмичења и који имају идеје и знања – нагласио је Петронијевић.

Члан Градског већа подсетио је да је овај пројекат изградње центра за обуку већ виђен у оближњим земљама из овог дела Европе, али је истакао да су наши ђаци у скромнијим условима победили на светском такмичењу у конкуренцији од 150 хиљада учесника из 50 земаља. 

– Шангај је град 22. века и није лако представити аутентично решење које односи победу. Због тога су нама потребни људи који ће развијати и имплементирати нову технологију – рекао је он.

Иван Зекавица честитао је ученицима Николи Старчевићу, Машану Вучинићу и Михаилу Марковићу, као и њиховим менторима на победи и рекао да је она дошла оног тренутка када су ученици успели да оду и учествују на једном таквом такмичењу.

– Обучени и школовани људи су ти који обезбеђују напредак, као и инвеститоре у овој држави. Наш фокус је да пренесемо искуства и да разним идејама и програмима унапредимо индустрију – рекао је Зекавица и поделио ученицима едукативни сет „Бајоникс фор едукејшн”. 

Дирекор школе Душан Миловановић ставио је акценат на изградњу центра за обуку, као и на ђаке победнике који су веома млади, али и веома вешти и вредни.

– Добри смо у многим гранама техонологија и имамо радионицу која би могла да се претвори у један београдски центар, о чему ћемо још разговарати. Тај простор од 2.000 квадрата смо очистили и преуредили мањи део који користимо за учионице – истакао је Миловановић и додао да у њима свакодневно вредно раде и тројица ученика који имају светлу научну будућност.