петак, 18. јануар 2019.

Весић: Град Београд уписује забележбу о забрани промета на свим бесправним објектима

Заменик градоначелника Београда Горан Весић изјавио је данас да је Град Београд упутио Републичком геодетском заводу захтев за упис забележбе о забрани промета на бесправним објектима на територији града Београда.

– У складу са обавезама из члана 28. Закона о изменама и допунама Закона о озакоњењу објеката („Службени лист Републике Србије”, број 83/18), Град Београд је данас упутио Републичком геодетском заводу захтев за упис забележбе забране отуђења објеката који се налазе у поступку легализације. Закон је обавезао све локлане самоуправе да изврше упис забележбе у року од шест месеци од дана ступања на снагу закона, а како се то догодило почетком новембра, Град Београд је своју обавезу извршио четири месеца раније – изјавио је Весић.

Он је додао да град уписује забележбу на 256.589 објеката који су бесправни, док ће у случају да објекти нису уписани у катастар, забележба бити уписивана на грађевинску парцелу.

– Град Београд је одлучан да се процес легализације заврши у наредних пет година, како је закон прописао. Упис забележби треба да буде мотив више власницима бесправних објеката да их озаконе, а сви који су градили бесправне објекте до 2015. године и који се налазе на сателитском снимку, то могу да ураде веома брзо, уз минималне трошкове – рекао је Весић и додао да ће на овај начин правна сигурност свих грађана бити додатно ојачана јер ће свако ко жели да купи било коју некретнину бити сигуран у каквом се статусу она налази.

Како би грађани били потпуно заштићени, Град Београд ће од понедељка на основу обавеза из Закона о изменама и допунама Закона о планирању и изградњи уписивати као забележбу и сва решења која градска грађевинска инспекција доноси у вези са бесправним објектима, навео је Весић.

– То значи да ће сваки грађанин који жели да купи било коју некретнину знати да ли је град донео решење о забрани градње или о рушењу, тако да несавесни инвеститори који су бесправно градили више неће моћи да варају грађане – поручио је заменик градоначелника.

Весић је рекао да Србија и Град Београд више неће толерисати ни квадрат бесправне градње и да свако ко жели да гради, то ће морати да чини у складу са грађевинском дозволом и законима.

– Србија је донела веома либералан закон о озакоњењу, на основу кога је грађанима веома лако да се озаконе, уз минималне трошкове, уколико су бесправни објекти грађени до 2015. године и уколико се налазе на сателитском снимку. Искористите прилику коју је пружила држава и озаконите објекте – поручио је Горан Весић.