петак, 18. јануар 2019.

Радојичић: Фасцинантан дочек руског председника, потписан важан споразум за Београд

Градоначелник проф. др Зоран Радојичић изјавио је да је дочек руског председника Владимира Путина испред Храма Светог Саве у Београду био фасцинантан, те да се као први човек српске престонице осећа поносно јер је све протекло достојанствено, без иједног инцидента.

– Долазак председника Путина је порука подршке политици председника Александра Вучића, али и свима нама. Исто тако је врло важно да је то порука и целом свету да равнотежа постоји, а то је веома значајно – истакао је Радојичић гостујући у емисији „Панорама” на Студију Б.

Радојичић је указао да је јуче потписан веома важан споразум са руском делагацијом, а која се тиче Града Београда.

– У име Града Београда потписао сам споразум са директором руске компаније „Боос лајтинг груп”, која је уз „Сименс”, „Филипс”, кинеске и јапанске компаније једна од највећих у свету у домену енергетско-ефикасне расвете. Са овом компанијом заједно ћемо радити на новом концепту осветљења српске престонице. Посебно ћемо се бавити  декоративно-фасадном расветом која значајно може да се унапреди. Храм Светог Саве је један од најважнијих објеката на којем ће се радити пројекат фасадно-декоративне расвете – указао је градоначелник.

Он је подсетио да је руска наука отишла далеко у технолошким достигнућима, врло значајне ствари су, како је рекао, урадили у погледу „смарт ситија”, вештачке интелигенције, као и у примени паметних технологија у погледу пољопривреде. Такође је додао да ће дочек руског председника позитивно утицати и на бољи имиџ Београда у свету, као и привлачење туриста у још већем броју.

Када је реч о туризму, Радојичић је подсетио да је Београд последњих година направио значајан напредак и да се из године у годину бележи процентуално двоцифрено повећање броја туриста. Он је истакао да је то веома важно јер сваки десети Београђанин на директан начин зарађује од туризма, додавши да више од 40 одсто туриста посети неки од музеја у српској престоници и да морамо да водимо рачуна да у свему сачувамо наш дух и традицију.

Када је реч о великим пројектима, он је истакао да визија председника Александра Вучића о изградњи Београда на води незадрживо иде напред. У складу са светским престоницама, Београд на води биће један од нових центара главног града Србије. Такође је истакао да ће изградња гондоле од Калемегдана до Ушћа променити изглед Београда.

– Кренули смо из позиције да ће гондола бити туристичка атракција, али биће и више од тога. Почиње да се ради пројекат. По његовом завршетку, изградња гондоле ће трајати 275 дана. Поред туристичке атракције, гондолом ће моћи да се превезе 3.000 људи на сат и тако ћемо имати модеран начин транспорта са једне на другу страну реке – указао је градоначелник.

Градоначелник је истакао да се ради на реализацији и других веома важних пројеката, као што је Прихватилиште за децу од 1.700 квадратних метара у које је предвиђено усељење 25. фебруара, подсетивши да постојећа зграда има свега 250 квадрата. Такође је додао да пројекат „Тиршова 2” иде својим током. У изради је студија изводљивости, која треба да се заврши до септембра, после тога се расписује тендер и креће се са реализацијом пројекта почетком 2020. године, с намером да Тиршова буде једна од водећих институција у региону, са новим концептом лечења деце.

Када је реч о примарној здравственој заштити, Радојичић је најавио низ инвестиција у току ове године, подсетивши да се ради доградња Дома здравља у Обреновцу, да се очекује почетак изградње дома здравља у Борчи, здравствене станица у Угриновцима, амбуланте у Кумодражу, изградња новог дома здравља у Батајници, реконструкција постојећег у Земуну, као и реконструкција 13 других домова здравља широм престонице. Његов циљ је такође да, у сарадњи са Министарством здравља, направи и значајан допринос у организацији како би наши суграђани мање чекали на прегледе, подвукао је први човек Београда.

Радојичић је истакао да је претходних година пуно урађено на реконструкцији улица, да се тренутно изводе радови на постављању шина на Мосту на Ади, затим рекоснтрукција Булевара патријарха Павла, Карађорђеве улице и Савског кеја, као и Трга републике. Завршава се, према његовим речима, тендер за рекоснтрукцију улица 27. марта, Краљице Марије, Џорџа Вашингтона и Цара Душана. После тога следе радови у Кнеза Милоша, Тадеуша Кошћушка, Београдској и Старине Новака, као и у Главној улици у Земуну. Због великог броја реконструкција улица, потребно је направити добру координацију радова, истакао је градоначелник.

Такође је подсетио да је завршен тендер за изградњу четири подземне гараже у Београду, које ће бити на Студентском и Тргу републике, у Фрушкогорској и Влајковићевој улици, капацитета 1.800 паркинг места, а први радови крећу почетком ове године.

– Верујем да са визијом коју поседује руководоство Београда и реализацијом пројекта „паметног и зеленог града” можемо да направимо уштеде и еколошко прихватљиве концепте, пре свега у саобраћају, како би на тај начин унапредили квалитет живота наших грађана – закључио је градоначелник.