субота, 19. јануар 2019.

Радојичић: Москва као узор за еколошки начин осветљења града

Долазак председника Путина је порука подршке политици Александра Вучића и свима нама, али и порука целом свету да поново постоји равнотежа у светској политици, рекао је градоначелник проф. др Зоран Радојичић гостујући на ТВ Студио Б.

Он је нагласио да је током посете руског председника било пуно важних сусрета и да је  Град Београд потписао споразум са компанијом БООС ЛАЈТИНГ ГРУП, која се бави расветом и осветљењем и која је једна од највећих компанија у тој области уз „Сименс”, „Филипс” и важне кинеске и јапанске компаније. 

– Потписали смо споразум да ћемо са овом компанијом убудуће радити анализу, да ће нас они саветовати и да ћемо у перспективи радити на том новом концепту расвете града Београда. То значи, са једне стране еколошки прихватљивији начин осветљења, а с друге и велику уштеду у енергији, тако да су многи градови у Европи и свету прешли на тај начин осветљења. Ова енергетска ефикасност је део концепта „смарт ситија” – рекао је Радојичић, додавши да се у разговору са представницима ове компаније могло чути да Путин јако обраћа пажњу на то, као и да када космонаути слећу на земљу, имају два оријeнтира – један је Париз, град светлости, а други Москва, која је у последње време постала светла тачка захваљујући управо овој компанији.

Градоначелник је посебно истакао да ће се заједно са представницима компаније БООС ЛАЈТИНГ ГРУП убудуће бавити градском расветом, али и фасадном и декоративном расветом која може значајно да унапреди и улепша нашу престоницу.  

– Такође смо причали и о томе да Храм Светог Саве треба да се осветли на други начин и значајно боље него што је сада. Мислим да ће, ако будемо реализовали тај пројекат, то бити још један искорак у туристичкој понуди Београда, иако је ово место заиста увек посећено – рекао је Радојичић.

Он је додао да је веома важна сарадња Града Београда са руским компанијама и подсетио да је током посете руског председника организован и састанак о дигиталном дијалогу између фирми из Русије и сличних фирми из Србије.

 – Фирме из Русије су заиста далеко отишле на плану паметне технологије, врло значајне ствари су урадили и у домену пољопривреде, концепта „смарт ситија”. Видели смо како се ти подаци користе у Москви да би град боље функционисао. Имплементација ових ствари у нашем граду мене као градоначелника изузетно интересује и она отвара многе перспективе – истакао је градоначелник.

Радојичић је рекао да је поносан што је имао прилику да се поздрави и упозна са руским председником и да представницима руске делегације представи пројекте који се раде у нашем граду. Он је поменуо и да су на свечаном ручку са руским председником Путином били, између осталих, и Емир Кустурица и Милош Биковић, које веома цени и који су својеврсни амбасадори наше земље у Русији, али и свуда у свету.

Говорећи о мењању имиџа наше земље и наше престонице у свету, Радојичић је поновио да се велики број земаља труди да се у области туризма, који је једна растућа грана, што боље позиционира у Европи и свету. 

– Београд је последњих година направио један значајан помак у тој области, а свој допринос новом и позитивном имиџу наше земље и Београда дају јавне личности које нас на најбољи начин презентују у свету – истакао је градоначелник Радојичић.
 

НАПОМЕНА – Аутор фотографије градоначелника Радојичића са Путином је Зоран Жестић, ТАНЈУГ