недеља, 20. јануар 2019.

Горан Весић одао почаст великим српским војводама и генералима Првог светског рата

Заменик градоначелника Горан Весић присуствовао је данас државним церемонијама поводом обележавања годишњице смрти војводе Живојина Мишића, војводе Петра Бојовића и генерала Павла Јуришића Штурма на Новом гробљу и том приликом у име Града Београда положио венце. Почаст су одали и државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић, као и представници Министарства одбране, Војске Србије, Удружења потомака ратника ослободилачких ратова Србије и поштоваоци.

Горан Весић је подсетио да је церемонију сећања на велике српске војводе и генерале из Првог светског рата пре неколико година увело Министарство одбране, а помен је у јануару зато што су сва тројица умрла у том месецу.  

– Веома је важно да негујемо културу сећања, како би поготово младе генерације знале шта су ови људи урадили за нашу државу и како би следили њихов светао пример. Верујем да ћемо на сличан начин обележавати годишњице смрти и других великих људи који су заслужни за нашу историју. Народ који се не сећа своје историје и није спреман да ода почаст људима који су дали своје животе и уткали их у оно што данас јесмо сигурно не може правилно да планира своју будућност. Зато су овакви догађаји важни – навео је Весић.

Заменик градоначелника је прецизирао и да је наш велики генерал Павле Јуришић Штурм, Лужички Србин пореклом и командант Дринске дивизије, сахрањен у гробници која није његова. Време је, додао је Весић, да се он сахрани у посебну гробницу и да се на том месту постави биста јер је то заслужио као један од највећих јунака у Првом светском рату. 

Политика града јесте да се негује култура сећања јер је наша историја једна од наших највећих вредности, закључио је Весић.