среда, 23. јануар 2019.

Београд добија гробље кућних љубимаца

Београд ће добити гробље кућних љубимаца у новобеоградском Блоку 51, јужно од ауто-пута, у близини хотела „Национал”, а заузимаће површину од 1,54 хектара, најавио је у изјави за Б92 главни градски урбаниста Милутин Фолић. 

Према његовим речима, комплекс гробља ће функционално бити подељен у три целине, предњу или административну зону, средњу зону за сахрањивање и задњу зону – крематоријум, где ће бити смештен објекат за упрљављање телима животиња.  

– Према пројекту који је израдио институт ЦИП, планирана је изградња шумско-парковског гробља са уређеним гробним местима, интерним саобраћајницама и свим пратећим објектима. Укупан капацитет гробља биће преко 2.300 места, од чега више од 1.500 гробних места и скоро 800 места за урне. Гробље ће бити уређено према светским стандардима. Оно ће допринети увођењу реда у овој области, јер су суграђани до сада били принуђени да импровизују – појаснио је Фолић. 

Фолић је истакао да је усвојено идејно решење, да је у току израда техничке документације, као и да би на јесен, након ребаланса буџета у јулу, могао да буде изабран извођач радова и да започну радови. 

– Простор за сахрањивање ће садржати трг за испраћаје, парцеле за розаријуме и колумбаријуме, парцеле за гробове у низу и простор за заједничко сахрањивање. У оквиру тога налазиће се заштитно зеленило, интерне саобраћајнице и пешачке стазе. На гробљу ће се налазити две зграде. Централни објекат заузимаће површину од 250 квадратних метара – најавио је Фолић. 

Главни градски урбаниста наводи да је уз широку централну алеју са гробним местима у низу планиран и ружичњак „врт сећања”, где ће постојати слободан простор за посипање пепела, затим касете за чување урни на земљи (розаријуми) и на зиду (колумбаријуми), као и површине за заједничко сахрањивање.

Фолић је додао да ће гробље имати паркинг за 21 аутомобил, од којег ће два места бити резервисана за особе са инвалидитетом. Како је рекао, корисници гробља моћи ће да бирају три типа гробних места за своје љубимце у зависности од величине животиње.