среда, 23. јануар 2019.

Никодијевић: Угашено 16 котларница на нафту у београдским школама

Председник Скупштине града Никола Никодијевић обишао је ОШ „Арчибалд Рајс” на Карабурми, где се уверио у добро функционисање грејања након што је у школи угашена индивидуална котларница, а објекат пребачен на систем даљинског грејања. У обиласку школе су били и в.д. секретара за заштиту животне средине Ивана Вилотијевић, као и подсекретар за образовање и дечју заштиту Игор Раичевић. 

Никодијевић је истакао да је данас посебан дан јер је ОШ „Арчибалд Рајс” постала 16. школа на територији града Београда у којој су угашени индивидуални котлови за грејање. 

– У просторијама које смо обишли имали смо прилику да видимо својеврсни историјат грејања у Београду, пошто смо видели старе котлове на угаљ и нафту, као и ново постројење. Очување животне средине у Београду остаје приоритет садашње градске власти. Основна школа „Арчибалд Рајс” се налази на Карабурми, која је једна од општина са највећим проблемима када је квалитет ваздуха у питању. Један од разлога за то је постојање великог броја индивидуалних котларница. Управо због тога је на овој општини угашено највише индивидуалних котларница, што ће остати као приоритет и у наредном периоду – рекао је Никодијевић. 

Први човек градске скупштине нагласио је да Град Београд спроводи Стратегију очувања животне средине, као и Стартегију квалитета ваздуха, и то на више начина. 

– На квалитет ваздуха у Београду највише утичу издувни гасови из аутомобила и аутобуса, а у зимском периоду и индивидуално грејање. Наша идеја је да све индивидуалне котларнице буду угашене, док је опредељење за градски превоз углавном повезано са куповином и експлоатацијом аутобуса на електрични погон. Урадили смо пилот пројекат са електроаутобусима, који се показао доста добро, и у плану је набавка нових. Постоји план да се за почетак из центра града елиминишу аутобуси који раде на дизел, односно нафту, док би касније иста ствар требало да се уради на читавој територији града. Имамо нових 780 хектара под шумом, а планирано је да до 2021. године добијемо још 240 хектара шуме. То су фактори који утичу на квалитет животне средине у Београду – поручио је Никодијевић.

Квалитет ваздуха у Београду и другим европским градовима те величине се не разликује много, навео је Никодијевић, али како бисмо у будућности могли да пратимо европске трендове, морамо да водимо активну политику и предузимамо кораке који ће грађанима обезбедити квалитетан ваздух. 

– Ове године ће индивидуалне котларнице бити угашене у још четири школе, а поред школа прелазимо и на прикључење других институција на систем даљинског грејања. Током прошле године урађена је реконструкција магистралног топловода Нови Београд према десној обали Саве, чиме је омогућен већи капацитет и већи број корисника система даљинског грејања. Такође, омогућено је гашење свих индивидуалних котларница на територији Сењака. Сваке године инвестирамо у инфраструктуру како би квалитет живота Београђана био побољшан. До 2021. године, према споразуму са Европском унијом, требало би да буде погашен највећи број индивидуалних котларница. До краја текуће године, осим четири школе, котларнице ће бити угашене у још 12 привредних субјеката  – закључио је Никодијевић. 

Директорка ОШ „Арчибалд Рајс” Албина Холод потврдила је да је квалитет грејања сада неупоредиво бољи и у име ученика и родитеља захвалила Граду Београду, Секретаријату за заштиту животне средине, али и ресорном министарству.