среда, 23. јануар 2019.

Горан Весић отворио Јеврејски Филмски Фестивал Београд

Заменик градоначелника Београда Горан Весић отворио је први Јеврејски Филмски Фестивал Београд у Музеју Југословенске кинотеке, где су говорили и министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић, управник Музеја Марјан Вујовић, редитељ Маријан Давид Вајда, конзул у израелској амбасади Ноа Леви, уз присуство амбасадора Немачке у Србији Томаса Шиба, представнике Аустријске амбасаде и Аустријског културног форума.

Весић је изразио задовољство што је за време његовог мандата Јервејска београдска заједница поново почела да утиче на културни живот града.

–Можемо поносно да кажемо да је Јеврејска заједница после много година ћутања након велике несреће заузела значајно место, не само као заједница већ и у културном друштвеном животу нашег града. Важно је и оснивање Јеврејског културног центра који ће обезбедити граду важне културне догађаје, који ће бити високог уметничког домета – рекао је Весић и додао да је фестивал почетак једне лепе традиције.

Према његовим речима сви пројекти Јеврејске културне заједнице имаће подршку како Града Београда тако и Владе Републике Србије, као што је то учињено реституцијом. 

–Наша држава заснована је на антифашизму, али се ипак суочавамо са изазовима, које имају и друга демократска друштва као што су покушаји ревизије историје. Трудимо се да се оштро супроставимо таквим покушајима. Пре неколоко дана догодио се инцидент са дечјим листом који је објавио чланак у коме се велича Димитрије Љотић, српски фашиста и антисемита који је учестововао у стрељању у Крагујевцу – подсетио је Весић.

Он је истакао да као друштво морамо да будемо опрезни да се овакви инциденти више не дешавају и да утичемо на младе генерације да знају шта се заиста догодило и да никаква ревизија историје није прихватљива ни могућа.

Ружић је рекао да је фествал значајан и због тога што се дочарава историја и традиција јеврејског народа који je дао велики допринос српској култури, али и култури света, као што су то чинили Данило Киш и Оскар Давичо.

–Садржај фестивала показује да многи стараоци стварају у тишини, у својим заједницама, баштинући своју традицију и вредности без великог истицања којој етничкој групи припадају. Велико ми је задовољство што смо одговорили на ову иницијативу и одобрили средства – рекао је министар државне управе и локалне самоуправе.

Марјан Вујовић је нагласио да  ће фестивал трајати пет дана где ће бити приказано десет филмова из архива Музеја.

–Различити жанрови биће приказани у наредним данима, од софистициране драме, преко љубавне приче и комедије и неколико филмова који се баве велики страдањем Јевреја у Другом светском рату. Надам се да ћемо у будућности приказивати премијерна остварења која нису била приказана у београдским биоскопима – рекао је он.

Конзул излаелске амбасаде Ноа Леви истакла је да је култура једна од највећих спона међу људима, због чега је овај фестивал значајан. Према њеним речима селекција филмова се посебно бави јеврејским језиком, наслеђем, традицијом и начином живота, што их посебно радује.

Фестивал је отворен пројекцијом филма „Девети круг” Франца Штиглица, а у наредним данима филмови ће бити приказивани у Музеју Југословенске кинотеке у терминима 17.30 и 20 сати.