четвртак, 24. јануар 2019.

Радојичић: Објекат Хитне помоћи имаће нових 8.000 квадрата

Радићемо реконструкцију објекта Хитне помоћи и биће изграђено нових 8.000 квадрата, како бисмо организовали простор у складу са данашњим потребама људи, рекао је градоначелник проф. др Зоран Радојичић гостујући у емисији „Свитање” на ТВ „Пинк”.

Радојичић је објаснио да је Хитна помоћ једна од четири зграде које ће се реконструисати по принципима енергетске ефикасности. Све ово, истакао је он, спровешће се у оквиру пројекта који ће делом бити финансиран из средстава ЕУ, а делом из зајма ЕБРД-а.

– У току је израда пројекта, након чега следе радови. То је врло важно, јер је зграда Хитне помоћи изграђена шездесетих година и од тада није рађена обнова, док се број корисника вишеструко повећао. За Град Београд то је једна од најзначајнијих медицинских институција, а њена реконструкција биће само део укупних напора целе државе на обнови здравствених објеката – казао је градоначелник.

Говорећи о примарној здравственој заштити, Радојичић је истакао да ју је потребно стално дограђивати. У овом тренутку, како је рекао, Секретаријат за здравство и Град Београд планирају да у наредном периоду доста новца уложе у реконструкцију постојећих и изградњу нових здравствених станица, домова здравља и амбуланти.

– При крају је израда тендера за изградњу дома здравља у Борчи, у који ће бити уложено око 900 милиона динара, а предвиђена динамика радова је 12 месеци. Део Београда, који има 70.000 становника, добиће модеран објекат од 7.000 квадратних метара у близини постојеће пијаце. Такође, у току је доградња једног блока у оквиру постојећег Дома здравља у Обреновцу. Предвиђена је изградња нове здравствене станице у Угриновцима, амбуланте у Кумодражу, новог објекта у Батајници, као и реконструкција Дома здравља у Земуну преко Канцеларије за јавна улагања, која се у значајној мери бави унапређењем инфраструктуре здравственог система Београда и Србије – указао је градоначелник и додао да је у плану да град уложи средства у више домова здравља за њихово реновирање, адаптацију, као и за друга инфрасртуктурна унапређења.

Радојичић је указао да је за ову градску власт веома значајно да се равномерно развијају и централне и приградске општине, као и да сваки грађанин Београда осети побољшање квалитета живота.

Када је реч о вртићима, Радојичић је истакао да је поносан на договор са синдикалним представницима предшколских установа како би се омогућило да људи који раде тежак и одговоран посао добију повећање примања.

– Град Београд је у 2018. години повећао њихова примања за око 10 одсто. Настављамо са повећањем и у овој години, плате ће бити веће за шест одсто, а свим запосленима биће исплаћена и солидарна помоћ коју смо договорили са синдикатом око 20.000 по запосленом. То ће значити нарочито онима са најмањим примањима – закључио је градоначелник.

Радојичић је подсетио да је посета председника Руске Федерације Владимира Путина донела сарадњу са руским компанијама, те да је потписан меморандум са компанијом „Боос лајтинг груп” за расвету и осветљење.

– Компанија је веома успешна и добра, а потписивање споразума са њима значи да ће стручњаци из ове фирме заједно са нашим људима радити на процени и одлучивању када је у питању јавна расвета у Београду – рекао је он и оценио да је овај споразум врло важан, јер је у складу са еколошким и паметним решењима, а радиће се и декоративно осветљење града.

Он је прецизирао да ће се у сарадњи са овом компанијом осветлити Храм Светог Саве са унутрашње и спољашње стране, о чему се тренутно преговара. 
Градоначелник је истакао да Београд има шансу за повећање броја туриста и да сва улагања у град доприносе повећању броја туриста.

– Све што улажемо у град значи да улажемо у бољи квалитет Београђана. Туристи не долазе више само због јефтиног провода већ и због културе града, наших обичаја, традиције и православног наслеђа – закључио је он.