четвртак, 24. јануар 2019.

Весић: Градске службе спремно дочекале још један снежни талас

Заменик градоначелника Горан Весић изјавио је да су градске комуналне службе данас, као и током претходних снежних таласа, спремно дочекале падавине. Екипе Зимске службе биле су у четвртом степену приправности.

– У Београду је, у зависности од дела града, пало између 17 и 20 центиметара снега, а сутра се очекује око 25 центиметара. Овако велике падавине захтевају посебну организацију комуналних служби у Београду. У последња 24 сата на улице је посуто око 800 тона соли. Нове падавине се очекују између 4 и 5 сати сутра ујутру и падаће до суботе ујутру. На улицама је 1.540 радника свих предузећа. „Београд-пут” чисти улице, а радници осталих предузећа тротоаре, аутобуска стајалишта, паркинг места, пролазе у парковима, прилазе домовима здравља, прилазе школама, вртићима – истакао је Весић.

Он је додао да улице првог приоритета, то јест 1.800 километара саобраћајница којима иде градски превоз, у потпуности функционишу. Јутрос је било мањих проблема на појединим узбрдицама и низбрдицама, навео је Весић, али градски превоз на тим линијама није био обустављен дуже од 20 минута.

– Када се погледа укупан број линија градског превоза, проблема је било на око два и по одсто. Ноћас остаје четврти степен ангажовања, што значи да ће на улицама бити 90 великих камиона, односно укупно 130 возила „Београд-пута” и радиће око 230 радника. Ако се на то додају и возила других предузећа, на чишћењу снега ће бити ангажовано укупно око 300 возила – нагласио је Весић.

Он је рекао да „Београдске електране” раде у режиму од 24 сата, а на терену дежура 20 екипа овог предузећа. Ангажоване су и 24 екипе „Београдског водовода и канализаицје”, као и 20 екипа ЕДБ-а. Весић је закључио да је град потпуно спреман и за овај зимски талас, те упутио грађанима апел да сутра више користе јавни градски превоз и да поведу рачуна о прописном паркирању и безбедности у саобраћају.