четвртак, 24. јануар 2019.

Весић: У току прошле године ниједно дете није страдало на улицама Београда

Током 2018. године на територији града Београда ниједно дете није страдало у саобраћајним несрећама. Веома смо поносни што смо заједничким акцијама са МУП-ом Републике Србије, Агенцијом за безбедност саобраћаја, Секретаријатом за саобраћај, Секретаријатом за образовање и дечју заштиту и школама успели да едукујемо децу, изјавио је заменик граодначелника Београда Горан Весић на представи за ђаке о понашању у саобраћају, у оквиру манифестације „Безбедност деце у саобраћају”, у ОШ „Краљ Петар други Карађорђевић”.

– У 2014. години смо идентификовали 296 школа на територији града у којима је требало нешто урадити како би се побољшала безбедност деце у саобраћају. До сада смо уредили 167 школа тако што смо постављали лежеће полицајце, ограде, пешачке прелазе – рекао је Весић и додао да се жртве саобраћајних несрећа никада не могу спречити, али да је важно да то нису били ученици. 

Он је прецизирао да је Секретаријат за саобраћај урадио анализу свих школа и да је донета одлука да се преуређивање настави док свих 296 школа не буде потпуно уређено, а деца потпуно безбедна. 

– Представа коју смо данас погледали за ђаке прваке, која се одржава већ једанаест година, сведочи да су деца веома информисана о понашању у саобраћају. Школа „Краљ Петар Други” је уређена и обезбеђена, што ћемо наставити да чинимо и у другим школама – рекао је заменик градоначелника и апеловао на све возаче да пажљивије возе, посебно поред школа.

Весић је најавио да је Секретаријат за образовање и дечју заштиту јуче расписао тендер за нову школу у Лештанима, а да од сутра почиње реконструкција ове школе која је из предратног периода и вапи за реконструкцијом.

– За ову школу, чија ће реконструкција трајати 120 дана, издвојили смо 30 милиона динара, а важно је нагласити да се школа неће затварати током радова, већ ће је ђаци за све време трајања реконструкције редовно похађати – истакао је Весић.

Секретар за саобраћај Душан Рафаиловић објаснио је да се пројекат „Зона школе” реализује тако што екипе овог секретаријата, заједно са пројектантом „Београд-пута”, одлазе у школу, анкетирају родитеље, обаве разговор са наставним особљем и децом, затим утврде опасна места у близини школе на која се обраћа посебна пажња и уз посебну позорност израђује се саобраћајни пројекат зоне школе.

– Вредност средстава која се користи за обезбеђивање школе је релативна. У зависности од проблема, улаже се од неколико дестина хиљада до неколико милиона динара. Конкретно, у ову школе уложено је око милион и по динара и наглашавм да ниједан динар није бачен ако смо успели да побољшамо безбедност деце – истакао је Рафаиловић.

Председник општине Милан Недељковић нагласио је да Општина Врачар има шест основних школа са укупно 5.200 ђака и да је у овој општини веома густ саобраћај, што је повод да се едукативне радионице и представе чешће одржавају.

– Организовано је скоро 1.800 представа за децу. То је уродило плодом и зато немамо ниједно страдало дете у саобраћају у прошлој години, поготово на општини Врачар, где живи скоро 60 хиљада грађана, од чега је више од 700 првака  – рекао је Недељковић. 

Овом приликом, Горан Весић поделио је пакетиће ђацима првацима у којима се налази едукативни метаријал, а представи су присуствовали секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак, начелник Управе саобраћајне полиције Небојша Арсов и в.д. директора Агенције за безбедност саобраћаја Јасмина Милошевић.