понедељак, 28. јануар 2019.

Весић: Улагање у енергетску ефикасност враћа се вишеструко уштедом енергије

Заменик градоначелника Горан Весић, председник Скупштине града Никола Никодојевић и министар за рударство и енергетику Александар Антић обишли су данас радове на енергетској реконструкцији Клинике за психијатријске болести „Др Лаза Лазаревић”. Догађају су присуствовали в.д секретара за енергетику Нина Јандрић и заменица директора Швајцарске канцеларије за сарадњу Сибил Хеглер. 

Весић је овом приликом захвалио Влади Швајцарске, подсетивши да је пројекат енергетске ефикасности у оквиру кога се спроводи реконструкција клинике заједнички пројекат Града Београда и Владе Швајцарске. 

– Ми смо као град учествовали у реализацији пројекта тако што смо обезбедили све потребне дозволе и тако што су „Београдске електране” вршиле надзор у овом пројекту.  За нас је енергетска ефикасност важна и све више ћемо улагати у ову област, не само кроз овакве пројекте већ и из буџетских средстава. Ове године смо буџетом града обезбедили новац за пет зграда јавне намене које ћемо учинити енергетски ефикасним. Такође, заједно са Секретаријатом за енергетику и ЈКП „Београдске електране”, припремамо један пројекат у којем бисмо грађанима понудили да могу на рате да сређују фасаде у својим зградама, јер би се то наплаћивало од уштеда у енергији – рекао је Весић.

Он је истакао да ће град наставити са овим активностима јер свако улагање у енергетску ефикасност се веома брзо врати уштедом која је тиме омогућена. 

– Како то изгледа, моћи ћете да видите на примеру Општине Савски венац, која од својих стредстава на тај начин уређује објекат у коме се налази општина – истакао је Весић, који је захвалио директорки и особљу болнице и позвао све који желе да помогну, као и друге јавне институције да се јаве, додајући да је енергетска ефикасност важна и да ми немамо тај луксуз да се расипамо енергијом као до сада. 

Александар Антић такође је захвалио Влади Швајцарске Конфедерације која је наш озбиљан партнер у пројектима везаним за енергетску ефикасност и један од лидера у тој области. 

– Истовремено нам показује да енергијом треба поступати са дужном пажњом, уз максималне уштеде – истакао је Антић.

Када је реч о овом конкретном пројекту, протеклих година, подсетио је Антић, урађено је много као резултат заједничке сарадње Града Београда, Владе Србије и Владе Швајцарске. 

– Пројекат је веома успешан, а у реализацији су била два сегмента вредности више од три и по милиона евра. Први се тицао енергетске реконструкције ОШ „Олга Петров”, односно модернизације у енергетском смислу око 2.600 квадрата, а други сегмент односио се на болницу. Сви објекти подигнути су са најнижег енергетског разреда на такозвани „Б разред”, који је стандард и у најразвијенијим државама Европе – истакао је Антић, дајући пример да објекти у новоградњи по закону морају да имају „Ц разред”, што говори у прилог чињеници да је енергетска ефикасност на реконструисаним објектима сада на веома високом нивоу.  

Ниво уштеда у енергији сада је око четрдесет процената, прецизирао је Антић, што је додатни мотив за све да се више средстава улаже у сличне пројекте. Влада Србије овом сегменту поклања велику пажњу, највише посредством Буџетског фонда за енергетску ефикасност, а за ту намену у 2019. издвојено је рекордних петсто милиона динара, што ће највећим делом бити уложено у неразвијене општине у Србији, навео је Антић.

Заменица директора Швајцарске канцеларије за сарадњу Сибил Хеглер рекла је да јој је веома драго што је данас имала прилику да види зграду која изгледа веома лепо у односу на пређашњи изглед са почетка пројекта, као и што је побољшана енергетска ефикасност.

– Уштеда енергије види се на примеру тако што је клиника сачувала око 38 одсто енергије за годину дана, што износи више од 90 хиљада евра – рекла је Сибил Хеглер и додала да ће се наставити са оваквим пројектима и у будућности.

В.д. директора Клинике за психијатријске болести „Др Лаза Лазаревић” Ивана Сташевић Карличић подсетила је да је овај пројекат донео мере побољшања енергетске ефикасности и допринео значајном подизању квалитета услуга из домена здравствене заштите, како пацијентима тако и свим здравтсвеним радницима.