петак, 8. фебруар 2019.

Градоначелник Радојичић угостио амбасадорку Кине Чен Бо

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радијичић угостио је данас у Старом двору амбасадорку Народне Републике Кине у Србији Чен Бо, којој је ово прва званична посета откад је преузела функцију.

Радојичић је истакао да је сарадња са претходним амбасадором Ли Манчангом била одлична и изразио уверење да ће као таква бити настављена и са амбасадорком Чен.

– Разговарали смо о пројектима који се у сарадњи са кинеским компанијама раде у Београду, попут Технолошког парка у Борчи, обилазнице око Београда и четири јавне гараже, о томе како се они одвијају и њиховом даљем развоју. Разговарали смо и о пројектима који ће уследити, попут великог Самита градоначелника главних градова држава Централне и Источне Европе и Народне Републике Кине  (16+1)  у Тирани – рекао је он и додао да је домаћин овог скупа прошле године био Београд.

Градоначелник је најавио да ће ове године, највероватније у септембру, бити одржани „Дани Београда” у Пекингу о чему је такође било речи на састанку. Подсетио је да је манифестација спортског, културног и привредног карактера „Дани Пекинга“ у Београду одржана 2017. године, али да пријатељство две престонице траје деценијама.

– Веома је значајно да сарадња између два главна града буде настављена, јер датира још од 1980. године када су Пекинг и Београд успоставили односе побратимске сарадње, односно када су потписали споразум – истакао је он и подсетио да је Београд тада био први град у Европи који је потписао један такав споразум, а да су у то време такву сарадњу са Пекингом имала два града – Њујорк и Токио.

Радојичић се осврнуо на дочек лунарне Кинеске Нове године, када је на Калемегдану отворен Кинески фестивал светлости.

– Фестивал је добро прихваћен не само у Србији, већ и у Кини, где су најзначајнији медији пренели вест, о чему нам је говорила и амбасадорка – рекао је Радојичић.

На састанку се разговарало и о све већем броју туриста из Кине у Београду, као и о његовом даљем порасту. Градоначелник је прецизирао да постоји иницијатива да се Београд удружи са другим већим градовима из региона и развије јединствену туристичку понуду, како би гости из Кине могли да имају квалитетнији и дужи боравак у више земаља.