понедељак, 11. фебруар 2019.

Никодијевић: До краја фебруара попис свих сплавова

До краја фебруара извршиће се попис свих сплавова на територији Града Београда, а затим и план о постављању плутајућих објеката којим ће бити дефинисане зоне у којим се налазе, јер сплавови су до сада постављани без дозволе и одлуке Града Београда, рекао је председник Градске скупштине Никола Никодијевић за ТВ Пинк.

Никодијевић је истакао да оваквим планом Град жели да уведе ред у ову област и да се јасно дефинишу правила на којин начин је могуће постваљање сплавова на нашим рекама.

–За свако заузеће јавне површине плаћају се надокнаде Граду, као што то чине кафићи и баште, тако да је логично да то чине и сплавови који врше активност угоститељских објеката – рекао је он.

Према његовим речима неће бити новог конкурса, јер план ће одредити у којим зонама сплавови могу бити постављени.

–Неће бити великих промена у односу на тренутно стање, јер су скоро сви сплавови већ укинути из оних делова на којима не би требало да стоје – истакао је Никодијевић.

Председник скуштине града је нагласио да ће Завод за вештачење донети процену колико ће сплавови плаћати заузеће површине на води по квадратном метру.

–Процедура ће се вршити тако што ће потписивати уговор са Градом и док буду редовно плаћали закупнину моћи ће да користи своје сплавове, а уколико не буду плаћали губе право на место. То место неће моћи сами да препродају, као што је то до сада било, већ ће Град Београд расписати лицитацију за упражњена места – објаснио је Никодијевић.

Он је напоменуо да ће бити донете и друге одлуке које ће прописати величину сплавова, будући изглед сплавова и слично, јер неће бити дозвољено да власници праве сплавове произвољно, односно како ко жели, као што је то сада чињено.

–Са Министарством за заштиту животне средине сарађујемо око одлуке о буци, односно о пуштању гласне музике после одређеног временског периода, а коју ће морати да испуњавају сви угоститељски објекти, па и сплавови – истакао је Никодијевић и додао да ће власници бити у обавези и да воде рачуна о приобаљу.

Никодијевић је подсетио да је пре неколико дана почело постављање рециклажних звона за стакло на кејевима, где ће власници угоститењских објеката и сплавова бити у обавези да врше сепарацију отпада.