уторак, 12. фебруар 2019.

После десет година рачуни свих београдских школа „у плусу”

Први пут после више од десет година рачуни свих београдских школа у овом тренутку су „у плусу”, изјавио је градски секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак.

– Залагањем секретаријата решене су све дугогодишње блокаде школа. Постигли смо циљ да у 2019. у Београду ниједна школа не буде у блокади – рекао је Гак у изјави данашњим штампаним медијима. 

Како је истакао, у последње две године Секретаријат за образовање и дечју заштиту уложио је више до 40 милиона динара да извуче из блокаде три школе како би наставиле нормално да функционишу. Прошле године одблокирана је Техничка школа у Обреновцу, која је била четири године у блокади од око 18 милиона динара, а потом и Основна школа „Биса Симић” у Великој Крсни. Потоња школа била је у блокади од 27. новембра 2017. године, у износу од 405.965,11 динара, због радног спора једног запосленог, након чега је спор окончан у корист школе.

Упоредо с тим, рекао је Гак, чинило се све да се још једном помогне Графичкој школи која вуче за собом „репове” деветогодишње раније блокаде. Секретаријат је већ једном уплатио шест милиона динара за деблокаду рачуна ове школе, али је због пристиглих камата школа од марта прошле године била опет у блокади.

– Од прошле недеље и Графичка школа поново је „у плусу”, након што је Секретаријат уплатио око 14,5 милиона динара за деблокаду ове школе. Нећемо дозволити да досадашњи труд да се ова школа постави на здраве ноге пропадне, нити се опет може дозволити дугогодишња блокада – истакао је Гак.

Он је закључио да су најчешћи разлози због којих су рачуни школа блокирани радни спорови и неизмирена дуговања.

Буџетом Града Београда за ову годину за образовање и дечју заштиту предвиђено је 22,4 милијарде динара, односно око 190 милиона евра, што је дупло више у односу на 2012. годину када је у овај сектор уложено мање од 87 милиона евра.