уторак, 12. фебруар 2019.

Ускоро у свим државним предшколским установама видео надзори и аларм системи

Град Београд је издвојио одређену суму новца из буџета за увођење видео надзора и паник тастера како би осигурао најбољу безбедносну меру у државним предшколским установама и вртићима, рекао је секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак гостујући у емисији Београдска хроника на РТС.

Гак је истакао да је најважнији задатак да безбедност деце у државним вртићима буде на највишем нивоу.

–Тренутно више од 60 хиљада деце пријављено је  у државним вртићима у Београду, од чега у просеку око 48 хиљада деце свакодневно борави у вртићима и циљ нам је да њихова безбедност буде на вишем нивоу. Међутим, велики проблем стварају вандали који уништавају имовину вртића што можемо да откријемо и утврдимо квалитетним видеонадзором и аларм системима – рекао је он и додао да је елаборат припремљен као и новац  из буџета, те да ће ове мере безбедности у наредном периоду бити инсталиране у државним вртићима.

Према његовим речима контрола приватних вртића, која је спроведена крајем прошле године показала је да је било мањкавости и злоупотребе у оваквим предшколским установама.

–Због злоупотребе буџет Града је оштећен, а у наредном периоду ћемо констатовати и за колику суму. Проблем је што је фингирана долазност када је у питању број деце која бораве у одређеном временском периоду. Због тога ми сада родитељима рефундирамо новац на основу тога колико је дете било у предшколској установи тог месеца – нагласио је Гак и подсетио да је тада сумњано да се подаци не поклапају, што је контрола и потврдила.

Прецизирао је да су пре свега родитељи оштећени од стране власника приватних установа тако што ове установе нису обрачунавале тачан број дана боравка деце у установи.

–Ми не желимо да затварамо предшколске установе и вртиће, већ да заштитимо родитеље и да ове установе учинимо што квалитетнијим. Такође, нећемо толерисати ни неадекватне просторе – рекао је Гак.

Он је напоменуо да је било проблема и са одбијеницама у предшколским државним установама које су се издавале без одређених критеријума.
 
–Секретаријат је преузео одговорност за одбијенице које доноси комисија. Тренутно  у Београду 17 хиљада деце добија субвенције од Града због боравка у приватним предшколским установама. У јавности се пре неколико дана појавила заблуда да је Град укинуо одбијенице, што апсолутно није тачно – тврди Гак и посећа да 17 хиљада деце редовно добија рефундацију, али и да ће свако дете преко овог броја исту добити када буде било новца на позицији субвенција грађанима.

Секретар за образовање и социјалну заштиту је прецизирао да је Град Београд за ову годину обезбедио три милијарде динара за субвенције, а да је од 2015. године до данас исплаћено 6,5 милијарди динара субвенције родитељима.

Он је изјавио да сваког 25. дана у месецу државне предшколске установе достављају захтеве родитеља секретаријату, где се разматрају узимајући у обзир финансијске капацитете.

–Од јануара ове године на рачун субвенција родитељима Град је исплатио 320 милиона динара што је више од 2,5 милиона евра. За нове одбијенице видиће се тиме уколико се неко дете испише или долазност у неким установама буде мања па буде финансијских капацитета – истакао је Гак.

Секретар је подсетио да Град не може да контролише цену приватних вртића, којих је у граду више од 340, као и да она скоро нигде није мања од 250 евра.

Гак је говорио и новим 201 радним местима у вртићима и предшколским установама за која ће бити отворен јавни конкурс.

–Конкурс не спроводи Град Београд, али трудићемо се да све предшколске установе конкурс отворе у истом временском периоду тако да нема могућностима злоупотребе и он ће бити у наредних месец или два – рекао је Гак и подсетио на одлуку да Град повећа дневнице наставницима у продуженом боравку за 100 одсто.