петак, 15. фебруар 2019.

Весић: До краја фебруара добићемо извођача за „Дедиње 2”

Заменик градоначелника Горан Весић присуствовао је данас обележавању крсне славе Сретења Господњег у Институту за кардиоваскуларне болести „Дедиње”.

Славски обред служио је патријарх српски Иренеј са свештенством, а свечаности су присуствовали домаћин славе и директор Института Милован Бојић, градски секретар за урбанизам и грађевинске послове Милош Вујовић, наши најпознатији кардио-хирурзи, лекари, медицинско и немедицинско особље Института.

Примајући захвалницу за несебичну помоћ Институту за кардиоваскуларне болести Горан Весић истакао је да се развој једне земље може оценити по броју грађевинских кранова.

– Када данас дођете у Београд ви видите како се он развија, а исто тако као што кранови показују како се земља развија то можете оценити и по томе колико се улаже у школе и болнице. Ми смо као земља почели да улажемо у оно што је најважније, а то је образовање и лечење народа, и зато сам срећан што смо урадили максимално све што можемо да Институт „Дедиње” добије дозволу за изградњу „Дедиња 2”. За то је највише заслужан Милован Бојић јер ту упорност и жељу да се изгради болница нисам нигде видео, а ми смо ту само да му помогнемо да он тај посао заврши. Зато на данашњи дан, када славите славу коју слави и наша држава желим да вам кажем да ћемо до краја месеца имати извођача и за шта је Влада обезбедила новац. Зато се надам да ћемо следеће Сретење обележити управо у тој, новој згради – истакао је заменик градоначелника.

Он је истакао да се Србија, после много деценија окреће образовању и здравству и указао да је је председник Александар Вучић још док је био премијер дао себи задатак да се обнове болнице и школе.

– Тада су га исмевали што је говорио да ће обићи сваки тоалет у школи а обишао их је много и причали су како је он премијер за тоалете. Он је председник за све оно што је важно за ову земљу а важно је да свака школа буде уређена и да имамо нове болнице, и ако буде све како треба „Дедиње 2” неће бити једина болница која ће се градити. Градиће се и друге болнице и школе у Београду, као што подижемо и споменик Стефану Немањи, као што се полако враћамо свовој историји. Овде има људи који различито размишљају, али сви треба да размишљамо о добру Србије и будемо сложни када је у питању њено добро. У томе се не смемо разликовати и зато, ако данашњи дан треба да има своју поруку она је да ћемо следеће Сретење славити у завршеној или скоро завршеној згради и да, ако смо сложни, многе ствари можемо да урадимо заједно. Када смо сложни, онда смо као народ непобедиви – поручио је Горан Весић.

Директор Института за кардиоваскуларне болести „Дедиње” Милован Бојић указао је да је данашњи дан веома важан за Институт јер се слави у предвечерје постављање камена-темељца за будући зграду „Дедиња 2”.

– Изградња тог објекта је дуго жељени циљ сваког радника ове установе али верујем и грађана Србије и целог региона. Наша установа је данас у првих седам у Европи што у условима скученог капацитета представља прави подвиг. Зато „Дедиње 2” треба да нам буде трансфузија да се докажемо што више можемо и помогнемо народу и држави против убице број један - кардиоваскуларних болести – казао је Бојић, истакаши да будућност припада онима који стално мисле на њу и већ припремају нове кадрове.

Он је истакао да највећу захвалност дугује заменику градоначелника Горану Весићу који је препознао жељу за изградњом новог објекта и у датим моментима имао кључну улогу да се овај пројекат спроведе до свог циља, нагласивши да ће замених градоначелника такође помоћи и да се новом гаражом и паркинг простором обезбеди приступ до будућег Националног института за срце и крвне судове. 

Честитајући славу Институту, партијарх српски Иринеј пожелео је божју благодат свима који раде у Институту, као и онима који у њему траже помоћ са своју болест. Он је истакао историјску вредност славе као специфичности српског народа и указао на кључну улогу Светог Саве у њеном настанку.

– Драго ми је да смо се после дуго времена поново вратили свој историји и култури и што се њима поносимо. Желим вам да ваш рад буде благословљен и да се сви који овде дођу нађу лек са своју болест. У нашем данашњем времену потребна нам је слога и љубав једних према другима као и према нашој отаџбини. То нас је сачувало у прошлости и треба да нас чува у садашњости и будућности, јер без вредности предака нећемо имати шта да оставимо онима који долазе после нас – казао је патријарх Иринеј.

Директор Института за кардиоваскуларне болести „Дедиње” Милован Бојић, поред заменика градоначелника Горана Весића уручио је захвалнице и градском секретару за урбанизам и грађевинске послове Милошу Вујовићу, доајенима кардиохирургије проф. др Миодрагу Остојићу и проф. др Миљку Ристићу.