понедељак, 18. фебруар 2019.

Весић: Шездесет година обећавана улица у Младеновцу ускоро потпуно завршена

Заменик градоначелника Горан Весић обишао је данас последњу фазу радова на саобраћајници Браће Баџак у Младеновцу, чијом изградњом се добија нова обилазна веза, а целокупан теретни саобраћај измешта из централних улица. Догађају су присуствовали помоћник градоначелника Александар Марковић и директор Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда Бранислав Поповић. 

– Ова улица је важна за Младеновац јер представља неку врсту обилазнице око ове општине. Када улица буде у потпуности завршена, теретни и аутобуски саобраћај више неће улазити у центар Младеновца. Tо ће представљатиа велико растерећење за саобраћај, а уједно ће се на тај начин смањити и загађење ваздуха – истакао је Весић.

Он је прецизирао да је у све три фазе радова Град Београд уложио готово 220 милиона динара, односно нешто мање од два милиона евра. 

– Прва фаза радова реализована је 2016. године, када је реконструисано 200 метара, затим у другој фази 600 метара, а ово је последњих 200 метара до укључења на државни пут који води ка Смедеревској Паланци. Овде је 60 година обећавана улица и она ће ускоро бити потпуно завршена. Уз реконструкцију се раде и потпорни зидови због клизишта, затим прилази кућама, као и комплетна канализација, водовод и гасовод. Када све буде завршено, то ће бити више од 10.000 квадратних метара коловоза, 1.864 метра водовода, више од 2.000 метара канализације и око 1.100 метара јавне расвете. Сви ће имати тротоаре, што је нарочито важно за безбедност ученика – нагласио је заменик градоначелника.

Он је додао да је ово пример како град може да улаже новац за завршетак изградње инфраструктуре и посебно нагласио да се сада улаже четири пута више новца у приградске општине него у претходном периоду и тако надокнадђује недостајућа инфраструктура. 

– За Младеновац је важно што је Град Београд пре четири године поново покренуо са мртве тачке регионални водовод Макиш–Младеновац, како би 2023. године Младеновац био повезан на градски дововод. Од тога ће корист имати не само Младеновац већ и сва насеља која се налазе уз пут из општина Вождовац, Гроцка, Сопот. Такође, пројекат метроа подразумева две линије метроа и четири линије Бг воза, а једна од ових потоњих возиће до Младеновца са интервалом од 10 до 15 минута. На тај начин грађани Младеновца ће бити део Београда – истакао је Весић.

Са Владом Србије, како је истакао, ради се на обнављању индустријских капацитета како би се отворила нова радна места.  

– До сада инвеститори у приградским општинама нису добијали субвенције државе, јер су приградске општине имале исту категорију као центар града. Сада смо, у договору са Владом РС, ове приградске општине извукли из те категоризације, што значи да ћемо инвеститорима моћи да понудимо субвенције за инвестирање у седам приградских општина. Наш план је да у наредне четири године свака приградска општина добије макар једну инвестицију, као што је то случај у Обреновцу – рекао је Весић.

Председник општине Младеновац Владан Глишић изразио је задовољство што се ова инвестиција приводи крају и захвалио представницима града на подршци у реализацији овог пројекта, који је од изузетне важности за грађане Младеновца.