уторак, 19. фебруар 2019.

Председник Вучић и градоначелник Радојичић обишли Институт за мајку и дете

Председник Србије Александар Вучић обишао је у друштву градоначелника Београда проф. др Зорана Радојичића и министра здравља Златибора Лончара Институт за здравствену заштиту мајке и детета. 

Председник Вучић је рекао да је током данашње посете имао прилику да види храбру децу која се боре за сопствени живот и будућност, а уједно захвалио лекарима и сестрама на бризи и свему што чине за малишане који се лече у овој установи. 

– Према договору који смо данас постигли, већ у петак ће Институт за здравствену заштиту мајке и детета на рачуну имати 263 милиона динара намењених изградњи новог стерилног блока, како би у будућности ова болница могла да прихвати још већи број пацијената. До сада смо у ову установу уложили 142 милиона динара, а уз поменутих 263 милиона требало би споменути и 20 милиона евра, колико планирамо да издвојимо за комплетну реконструкцију болнице – рекао је Вучић. 

Он је подсетио да ће у лозничку болницу бити уложено 30 милиона евра, као и да ће значајна средства бити издвојена за болницу у Ваљеву, нову зграду Инфективне клинике у Београду, као и за нове клиничке центре. 

– Очекујем да у року од две до две и по године имамо недвосмислену и на сваком кораку видљиву револуцију у нашим болницама, здравственим и клиничким центрима – додао је Вучић. 

Директор Института за здравствену заштиту мајке и детета Радоје Симић потврдио је да ова институција има спреман пројекат за градњу новог стерилног блока и посебног одељења за трансплантацију коштане сржи, где је предвиђено да капацитети буду удвостручени. 

– У Србији годишње постоји око 30 случајева деце која болују од леукемије и која би требало да се лече транспланатацијом коштане сржи. Када говоримо о изградњи новог стерилног блока, то није само повећање капацитета већ и побољшање услова. Са тим ће нам бити потребно више лекара и сестара, како би се деца овде успешно лечила, да не морају да иду у иностранство – рекао је Симић и додао да је Министарство здравља одобрило средства у износу од 100 милиона динара за завршетак банке матичних ћелија у овом институту. 

Обиласку Института за здравствену заштиту мајке и детета присуствовао је и директор Канцеларије за јавна улагања Марко Благојевић.