четвртак, 21. фебруар 2019.

Нов објекат Прихватилишта за децу – један од најважнијих пројеката одговорне социјалне политике града

Градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић изјавила је данас да је нов објекат Прихватилишта за децу Београда један од најважнијих пројеката који је у протеклом периоду реализовао Град Београд као резултат његове одговорне социјалне политике. 

– Прихватилиште за децу се 21 годину налазило у неусловним просторијама и у објекту који није испуњавао стандарде најургентнијег збрињавања деце. Реч је о деци са улице, без родитељског старања, злостављаној или занемариваној, односно деци којој је наша помоћ најпотребнија. Затекли смо објекат у којем се више од две деценије ништа није радило, због чега је овај пројекат за нас постао највећи импетарив са циљем да се деци обезбеде најбољи могући услови – навела је Наташа Станисављевић, гостујући на ТВ „Хепи”. 

Она је прецизирала да нов објекат има 1.700, док је стари имао свега 250 квадратних метара. 

– Док је у старом објекту било свега 16 кревета, нов има исто толико спаваћих соба, капацитета за 48 деце. Осим тога, објекат има и дневне боравке, библиотеку, информатички кабинет, сале за рекреацију, сензорну собу, двориште са игралиштима – рекла је Наташа Станисављевић.

Градска секретарка је прецизирала да се на годишњем нивоу између 400 и 600 деце привремено смешта у ово прихватилиште, по упутству полиције или социјалног радника. Ту су им обезбеђени исхрана, одећа, едукација, безбедност, а законом је предвиђено да смештај траје до шест месеци. За то време успоставља се контакт с породицом и проверава се могућност успостављања везе с њом или ако то није могуће, приступа се другим облицима подршке, попут хранитељства или других институција, појаснила је Наташа Станисављевић.

Она је изразила велику захвалност читавом тиму стручњака који је свих ових година водио бригу о деци.