четвртак, 21. фебруар 2019.

Усвојене иницијативе да две улице понесу име Добрице Ћосића и Милорада Екмечића

Комисија за споменике и називе тргова и улица Скупштине града усвојила је на данашњој седници иницијативу за додељивање назива улица именом Добрице Ћосића и Милорада Екмечића. Такође, усвојена је и иницијатива за постављање споменика Мири Траиловић и Јовану Ћирилову, као и за постављање споменика-меморијала „Зашто” страдалим радницима РТС-а током НАТО бомбардовања. 

Иницијативу за додељивање назива улица именом Добрице Ћосића и Милорада Екмечића поднео је председник Републике Србије Александар Вучић, као грађанин Београда. Како стоји у иницијативи, Александар Вучић се нада да ће се препознати потреба да се на овај начин макар делимично ода дужно поштовање двојици интелектуалаца. 

Додељивање назива улицама по двојици значајних интелектуалаца нашег друштва један је од начина да се макар делимично ода дужно поштовање и захвалност Добрици Ћосићу и Милораду Екмечићу за њихов немерљив допринос српском друштву, стоји у иницијативи коју је образложила Андреа Радуловић, председница Комисије за споменике и називе тргова и улица Скупштине града.

Такође, на седници Комисије усвојена је иницијатива Новице Антића, Гордане Гонцић и Светислава Гонцића за постављање споменика Мири Траиловић и Јовану Ћирилову. 

Како је Гордана Гонцић истакла на седници, Мира Траиловић и Јован Ћирилов су својим радом обележили не само југословенску и српску већ и европску позоришну уметност друге половине двадесетог века. Стварајући заједно једно ново, авангардно позориште у тадашњој политички и културно подељеној Европи и свету, позориште „Атеље 212” је, између осталог, прво у источној Европи поставило најзначајнији комад 20. века „Чекајући Годоа”, Семјуела Бекета, и тако су трајно поставили град Београд на европску и светску позоришну сцену.

На седници Комисије једногласно је усвојена и иницијатива за постављање споменика-меморијала „Зашто” страдалим радницима РТС-а током НАТО бомбардовања.

Представници РТС-а и иницијатори Нада Димитријевић, Светислав Вељковић и Владимир Миленковић истакли су да је циљ ове иницијативе да се обележи место страдања радника РТС-а током бомбардовања 1999. године.

Споменик ће бити подигнут у складу са идејним решењем које је изабрано као првонаграђено на међународном конкурсу који је спроведен 2013. године.  Првонаграђеним идејним решењем је дат изглед целокупног јавног спомен-обележја – ратног меморијала, чији је један део и предмет ове иницијативе, односно споменик са партерним уређењем. 

На овој седници усвојена је и иницијатива за именовање парка именом „Бранка Параћа Реље” на Сењаку, као и Предлог одлуке за именовање улица у оквиру Пројекта ажурирања адресног регистра на подручју градске општине Чукарица – централни део.