четвртак, 21. фебруар 2019.

Отворен 41. Међународни сајам туризма на Београдском сајму

У Београду је током 2018. године забележен пораст броја ноћења за 14 одсто, а броја туриста за 13 одсто. У поменутом периоду имали смо 2.400.000 ноћења и 1.140.000 туриста. Тренд раста је и даље актуелан и веома је битно да тако буде и у будућности, рекао је градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић на отварању 41. Међународног сајма туризма на Београдском сајму. 

Сајам је званично отворио министар трговине, туризма и телекомуникација и потпредседник Владе Србије Расим Љајић, а земља партнер овогдишњег сајма је Бугарска. 

Догађају су присуствовали помоћник градоначелника Андреја Младеновић, секретар за привреду Милинко Величковић, в.д. директора Туристичке организације Београда Миодраг Поповић, директорка Београдског сајма Данка Селић, као и министарка туризма Бугарске Николина Ангелкова. 

Радојичић је изразио задовољство да као градоначелник Београда поздрави присутне, гостима пожели добродошлицу и пријатан боравак, а излагачима и посетиоцима много успеха. Он је истакао да је овогодишњи сајам са 930 излагача из 38 земаља сјајна прилика за промоцију и унапређење туризма у нашем граду.

– Желео бих посебно да поздравим наше партнере из Бугарске, са којима ћемо моћи додатно да унапредимо све видове туристичке сарадње. Туристички потенцијали Београда и Софије иду узлазном путањом, што је велики подстрек за даљи развој ове привредне гране у обе земље. Београд заокупља све већу пажњу туриста из Европе и света. Током претходних месеци о нашем граду писало се у веома важним медијима, попут „Гардијана” и магазина „Travel weekly”, где је Београд наведен као атрактивна дестинација коју би требало посетити. На недавно одржаном Сајму туризма у Тел Авиву, Београд је, уз Рим, Праг и Барселону, проглашен за једну од најпопуларнијих дестинација за израелске туристе – подсетио је Радојичић. 

Он је напоменуо да је улагање у инфраструктуру уједно и улагање у туризам, јер, како је рекао, све што уложимо у изглед наших паркова и тргова, несумњиво ће се вратити повећањем прихода од туризма. 

– Егзистенција око 10 одсто наших суграђана директно зависи од туризма, што је бројка коју не смемо да занемаримо. Не би требало заборавити ни гондолу, коју ће Град Београд градити заједно са ресорним министарством и Скијалиштима Србије. У питању је пројекат који ће представљати нову туристичку атракцију нашег града и бити модерно превозно средство. Гондола ће значајно изменити изглед Београда, повезиваће Калемегдан и Ушће. Током текуће године биће завршено и пристаниште за туристичке бродове у Земуну, што ће бити још један допринос развоју туризма Београда, али и општине Земун – додао је градоначелник. 

Према његовим речима, уколико сваки гост Београд напусти задовољан, на добром смо путу када је ова привредна грана у питању. 

– Морамо наставити да развијамо туризам у класичном, али и у дигиталном смислу развојем апликација које помажу туристима да боље упознају наш град. Држава наставља да ради на стратешким пројектима и сигурно је да ће даљи развој аеродрома и домаћег авио-превозника, уз повећање броја летова, дати додатни подстицај развоју туризма у Србији и Београду. Попут страних, важни су нам и домаћи туристи, као и равноправан развој свих београдских општина, које такође имају шта да понуде када је туризам у питању  – закључио је Радојичић. 

Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић рекао је да су резултати које Србија постиже из године у годину одлични, као и да су постигнути захваљујући великом раду огромног броја људи.

– Сајам туризма је прилика да захвалимо свима који доприносе развоју ове привредне гране у Србији, али и организацији манифестације попут 41. Међународног сајма туризма. У претходној години смо по први пут имали изједначен број домаћих и страних туриста. Србија је по порасту броја страних туриста на шестом месту у Европи, што је до пре неколико година било незамисливо. Први пут смо прешли магичну границу од милијарду и 500 милиона долара девизног прилива од туризма, а све резултате смо постигли две године раније него што је било предвиђено Стратегијом развоја туризма у Србији – рекао је Љајић.