петак, 22. фебруар 2019.

Весић: Куповина нових аутобуса само први корак у реструктурирању ГСП-а

Град Београд ће набавити између 210 и 230 нових аутобуса и то је први корак, али не и једина мера која нас чека како бисмо ГСП поставили на ноге, рекао је заменик градоначелника Горан Весић гостујући на ТВ Студио Б.

Он је прецизирао да је урађен ребаланс буџета који ће у понедељак бити пред одборницима Скупштине града, а којим је одвојено 35 милиона евра за куповину нових аутобуса. Како је рекао, само ће ГСП издвојити десет милиона евра, што је укупно 45 милиона.  

– Наша процена је да ћемо за те паре добити између 210 и 230 аутобуса и да ћемо на тај начин обезбедити, пре свега, квалитетнији превоз, јер ћемо неке линије, где сада постоје проблеми, попунити новим возилима. То је само почетак у реструктурирању градског саобраћајног предузећа, које је највећи проблем када је у питању Град Београд. Наиме, поред „Сава центра”, реч је о највећем губиташу у граду Београду. После тога креће кампања за наплату карата и већ смо са Министарством финансија договорили одређене кораке – истакао је Весић.

Он је додао да је циљ да, пре свега, грађани виде да Град Београд купује нове аутобусе, као и да се веома много ради на побољшању јавног превоза.

– После тога ћемо, наравно, тражити и да се плаћају карте, јер је Град Београд прошле године дао 27 милијарди динара за јавни превоз, од чега је девет милијарди наплаћено из карата, што значи да смо 18 милијарди дали директно из градског буџета. Тих 18 милијарди динара је 150 милиона евра, а за тај новац смо могли да изградимо 75 вртића или школа, да купимо између 600 и 700 аутобуса. То што неки грађани не плаћају карту значи да они то ипак плаћају кроз буџет, јер за толико мање добију канализације, водовода, школа, болница и свега онога што треба да добију јер те паре оду на јавни превоз – нагласио је заменик градоначелника.

Како је рекао, поред наплате карата, потребно је и реструктурирање самог предузећа јер постоји много могућности да они раде боље. И они морају да се понашају одговорније према државном новцу због чега су се и догодиле неке смене у ГСП-у. 

– Плата возача у ГСП-у је прошле године у фебруару износила 52 хиљаде динара, а ове године је 65 хиљада, што је повећање од 25 одсто, односно око 13 хиљада динара. То само говори у прилог чињеници да се ми као град трудимо, да улажемо у ГСП и покушавамо да га ставимо на ноге. Успећемо у томе, а први корак је куповина аутобуса, што неће бити једина мера која нас чека – истакао је Весић.