петак, 22. фебруар 2019.

У Oпштини Савски венац одржана трибина „Нисте сами“

Tрибина  под називом „Нисте сами“ oдржана је данас је у свечаној сали Општине Савски венац, као део истоимене кампање која за циљ има превазилажење предрасуда према младима који имају проблема са менталним здрављем, као и према особама са инвалидитетом. 

Пројекат се реализује уз подршку Скупштине Србије, кабинета председнице Скупштине, Министарства за рад, запошљавања, борачких и социјалних питања и УНИЦЕФ- а. Кампања је започета 2018, и наставља се ове године у 12 градова и општина од којих је прва у низу Општина Савски венац, наводи се у саопштењу те општине. 

Пре почетка панел дискусије учесницима и публици обратили су се председник Color Press Group Роберт Чобан, председник Скупштине општине Савски венац Немања Берић, в.д. помоћника министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Биљана Барошевић и председник Друштва неуролога Србије пуковник проф. др Ранко Раичевић.

Роберт Чобан истакао је да Color Press Group  од почетка подржава ову кампању и да је наше друштво транзиционо које има овакве проблеме у свим генерацијама становништва, а да је врло важна млада генерација.

-Са тим људима  треба разговарати, они  треба да се оснаже, да се њихови проблеми не скривају како све то не би „експлодирало“ кроз немиле сцене о којима имамо прилике да читамо у новинама. Највећа вредност је ако један људски живот буде спашен, или ако један суицид буде спречен код младих људи. Из тог домена, мислим да смо постигли успех-  рекао је Чобан.

Председник Скупштине општине Савски венац  Немања Берић изразио је задовољство што је низ трибина  „Нисте сами“ кренуо управо са Савског венца.

-Веома је важно да се сви едукујемо и да се ослободимо предрасуда према људима који имају менталне потешкоће и  особама са инвалидитетом. Као општина која води одговорну здравствену политику  подржавамо  и подстичемо овакве активности које доприносе да се ови људи не осећају одбаченим у друштву- навео је Берић додајући да у прилог томе говори и то да је у претходном периоду у општини Савски венац организован  низ здравствених трибина са различитим темама, а једна од њих је и „Подизање свести о менталном здрављу“ у сарадњи са Клиником за психијатрију Клиничког центра Србије, као и  акције бесплатних превентивних прегледа за грађане у сарадњи са ДЗ „Савски венац“ и Заводом „Железнице Србије“.

Значај кампање „Нисте сами“  препознало је и Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Према речима в.д. помоћника министра Биљане Барошевић, у овој години у плану су бројне активности како би се допринело инклузији особа са инвалидитетом  у све сфере друштвеног живота. Са стручне стране о кампањи је говорио председник Друштва неуролога Србије проф.  др Ранко Раичевић који је рекао да је можда бољи назив кампање  „Нисмо сами“.

-  Сви ми у једном моменту мислимо да смо здрави, а већ у следећем прелазимо на ону другу страну људи који нису здрави. Морамо се вратити темељним вредностима породице, емпатије и комшилука, објашњавања и спочитавања, односно говорења шта је мени и слушања других. Стално се боримо за простор и заборављамо да и други желе свој простор, а кампања жели да покаже да сви имамо исти простор и да смо сви једнаки- поручио је др Раичевић.

На трибини су се обратиле и менаџерка за комуникације Coca- Cola компаније Нада Филиповић и шефица Службе за корпоративну друштвену одговорност у Телекому Данијела Симеуновић, наводи се у саопштењу.