среда, 27. фебруар 2019.

Весић: Компанија „Водавода” донира фонтану на Цветном тргу

Заменик градоначелника Горан Весић, креатор бренда „водавода” Војин Ђорђевић и генерални директор компаније „Водавода” Дејан Маргетић потписали су данас у Старом двору уговор о донацији фонтане на Цветном тргу. Како је том приликом прецизирао Весић, ова донација део је пројекта о изградњи 54 фонтане у Београду, на прошлогодишњу иницијативу председника Србије Александра Вучића. 

– До сада је изграђено неколико фонтана, попут оних у пешачкој зони у Страхињића бана и у дворишту Прихватилишта за децу, а тренутно се у „Београдском водоводу” пројектује једанаест фонтана. Једна од њих, замишљена као уметничка фигура, налазиће се код Богословије и биће донација НИС-а, а друга ће бити код Општине Нови Београд. Планирано је да се поједине финансирају из буџета, а за друге ћемо тражити донаторе. „Водавода” је прва компанија која се јавила на позив града да донира фонтану – рекао је Весић.

Он је прецизирао да је вредност ове донације око 150 хиљада евра, због чега је град веома захвалан компанији која је друштвено одговорна и део своје зараде улаже у нешто што је јавни интерес и добро за Београд. 

Весић је навео да је разговор са Војином Ђорђевићем био веома кратак, те да је до договора дошло брзо јер се донатору допала локација Цветног трга. 

– Цветни трг је реконструисан пре неколико година и то на основу пројекта са конкурса из 2001. године. Тада нисмо имали новца за фонтану, али је урађена комплетна инсталација неопходна за њу. Трошак је зато много нижи него да се ради све из почетка, што је пример паметног планирања – рекао је Весић.

Фонтана ће бити јединствена у Београду, али свакако популарна у свету, рекао је Весић, и појаснио да је партерна, што значи да ће по њој људи моћи да ходају. Идеја је да по узору на Фонтану ди Треви у Риму, која годишње има чак неколико милиона евра добити од убачених новчића грађана и туриста, и будућа фонтана на Цветном тргу добије овакву додатну функцију. Новац би могао да буде искоришћен за изградњу нових фонтана, рекао је Весић. 

Он је на крају захвалио компанији „Водавода” и позвао и друге да следе овај пример. 

Војин Ђорђевић навео је да је поносан и да му је част што ће бити међу првима који ће донирати фонтану у Београду.

– За мене су фонтане симбол среће и превазилазе појам улепшавања и украшавања града јер су извор воде, која је извор живота. Изградњом 54 фонтане, град показује да мисли на људе јер близина воде у градовима утиче да се људи осећају боље, смиреније, па и срећније – истакао је Ђорђевић.

Он је захвалио архитектама који су се потрудили да направе право уметничко дело, свесни одговорности и важности да она буде лепа и посебна, као и Граду Београду на указаном поверењу.

Ђорђевић је указао и на кинеско веровање да свака вода која тече помаже у отклањању невоља, због чега Кинези граде мале фонтане у својим домовима. Зато је пожелео и да будућа фонтана буде симбол напретка и просперитета, што нам је свима потребно.