субота, 2. март 2019.

Београђани се одужују српском великану – Улица Добрице Ћосића уместо Задарске

Предлог да се Задарска улица у Београду преименује и понесе име нашег истакнутог писца Добрице Ћосића само је један од начина да се Београђани одуже овом српском великану, изјавила је Андреа Радуловић, председница Комисије за споменике и називе тргова и улица Скупштине Града Београда.

Оне је истакла да су аргументи негодовања представника бивше градске власти око преименовања улица које носе топониме некадашњих југословенских република, скоро тридесет година након њеног распада, апсурдни и неистинити. 

– Житељи Задарске улице, као и осталих улица које се именују у оквиру пројекта „Ажурирање адресног регистра”, неће сносити трошкове промене личних докумената. Овај пројекат ће по својој потпуној реализацији решити проблеме који су деценијски гурани под тепих, док ће сваки објекат и сваки станар коначно имати своју адресу. Цео овај пројекат и нови називи улица нису усмерени ни против кога. У Београду, као и целој Србији, називи улица се додељују по личностима чији је допринос нашој нацији неупитан и на овај начин се одужујемо свима који су свој живот посветили очувању и напретку Србије – истакла је Радуловићева.

Она је додала да се називи улица не додељују пратећи одређену политичку, нити било какву другу идеологију или пристрасност, као што је то било у прошлости управо за време оних који се данас противе именовању улице по Добрици Ћосићу. 

– Тачно је да је Задар некада био град у коме је живело много Срба. Нажалост, Срби су протерани из Задра, а његови становници су најекстремнији када је у питању мржња према Србима. Они који су се противили када је Загребачка улица понела име Коче Поповића данас су против тога да Задарска улица добије име по Добрици Ћосићу – нагласила је Андреа Радуловић.

Она је подсетила да је иницијативу за именовање две улице у нашој престоници по Добрици Ћосићу, једном од најостваренијих и најистакнутијих српских књижевника и академика, и по Милораду Екмечићу, подједнако оствареном академику и једном од највећих српских историчара, поднео председник Републике Србије Александар Вучић и иницијатива је једногласно усвојена на седници Комисије за споменика и називе тргова и улица Скупштине Града Београда.  

– Својим књижевним делима, вишедеценијским политичким напорима и стварањем националне теорије Добрица Ћосић је личност која је задужила све нас, тако да је именовање улице по њему у центру Београда само један од начина да се одужимо њему, као и осталим великанима српске историје – закључила је Андреа Радуловић.