уторак, 12. март 2019.

Весић: Почиње изградња тролејбуске мреже ка новом терминусу у Дунавској

Заменик градоначелника Београда Горан Весић изјавио је данас да јавним набавкама, које је расписала Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда за изградњу тролејбуске контактне мреже, почиње процес преусмеравања тролејбуса према новом терминусу у Дунавској улици. 

– Први тендер предвиђа изградњу тролејбуске контактне мреже у функцији терминуса у Дунавској улици и његова процењена вредност је 348,5 милиона динара нето – рекао је Весић и додао да је другим тендером предвиђено пројектовање и изградња контактне мреже у Немањиној улици, на Гундулићевом венцу и Теразијама, као и полагање напојних каблова за исправљачку станицу у Цвијићевој улици, уз процењену вредност од 108,3 милиона динара нето.

Весић је прецизирао да тролејбуска контактна мрежа у функцији терминуса у Дунавској улици обухвата изградњу нове исправљачке станице на углу Цвијићеве и Улице Драже Павловића, као и изградњу око два километра контактне мреже трасом улица Цвијићева – Венизелосова – Гундулићев венац – Жоржа Клемансоа – Дунавска. 

– На овом потезу биће реконструисане и три раскрснице како би се омогућило кретање планираног тролејбуског саобраћаја. Реконструисаће се укрштања улица Венизелосове и Цвијићеве, Венизелосове и Гундулићевог венца, као и Гундулићевог венца и Жоржа Клемансоа. Тендером је предвиђено да радови трају највише 180 дана од увођења извођача у посао – објаснио је заменик градоначелника Београда.

Како је истакао, другим тендером одабраће се извођач за пројектовање и изградњу напојног кабла дужине око четири километра, који ће из постојећих трафоа снабдевати исправљачку станицу у Цвијићевој улици и омогућити функционисање тролејбуске мреже.

– Један део напојног вода биће пројектован и положен трасом од Омладинског стадиона на Карабурми до исправљачке станице у Цвијићевој улици, дужине око три километра, док ће друго напајање бити спроведено на саобраћајним површинама од Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић” до исправљачке станице, у дужини од један километар – рекао је Весић.

Он је додао да ће се, осим напајања исправљачке станице у Цвијићевој, овим тендером прибавити техничка документација и изградити контактне мреже у Немањиној улици, између Трга Славија и Кнеза Милоша, чиме ће на раскрсници Кнеза Милоша и Немањине бити омогућен пун програм тролејбуских веза из обе улице. 

– Пројектоваће се и изградити нова тролејбуска мрежа дужине око 200 метара дуж Улице Гундулићав венац, а последњи посао у оквиру јавне набавке тиче се изградње контактне мреже са свим пратећим елементима за привремену тролејбуску окретницу код Палате „Албанија” због затварања Трга републике за саобраћај током реконструкције. Израда техничке документације за сва четири посла треба да буде завршена у року од пет месеци од почетка пројектовања, док је планирано да радови трају два месеца од прибављања одговарајућих одобрења за извођење и увођења извођача у посао – поручио је заменик градоначелника. 

Тендери се спроводе у оквиру развоја тролејбуске мреже која ће покривати нове правце, између осталог и у циљу измештања тролејбуско-аутобуске окретнице са Студентског трга на нову повољнију локацију у Дунавској улици. Осим прилаза самој окретници, овим тендерима обезбедиће се и техничка веза за прилаз гаражи за тролејбусе.