среда, 13. март 2019.

Радојичић угостио представнике Удружења глувих и наглувих особа у Старом двору

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић угостио је у Старом двору представнике Градске организације глувих особа „Београд” и тумачe знаковног језика.

Гости су том приликом истакли да им је ово први пријем код градоначелника од почетка њиховог рада, а тема састанка била је побољшање услова за свакодневну комуникацију глувих и наглувих особа, посебно када је реч о њиховој посети здравственим установама и јавним институцијама.

Градоначелник Београда изјавио je да жели да подржи особе са овом врстом инвалидитета и да ће у наредном периоду размотрити на који начин би Град Београд могао да им помогне, тако да на свакој градској општини ове особе осете олакшање.

– Наш сусрет је важан јер желим да подржим иницијативе и активности представника удружења глувих и наглувих особа. Као лекар сусретао сам се са пацијентима који имају ову врсту инвалидитета и знам колико је важно да здравствени радници, институције и друштво у целини дају простора овој значајној теми. Свима нам је у интересу да остваримо квалитетну комуникацију са нашим суграђанима и да научимо како да им се обраћамо, а да нас они разумеју – истакао је градоначелник.  

На територији града Београда постоји од 5.000 до 10.000 глувих и наглувих особа, што није мали број ако се узме у обзир да постоји само један Сервис за тумачење знаковног језика у којем раде три тумача, два која су доступна на терену и један који је у кол-центру.

Потпредседник Градске организације глувих особа „Београд” Михајло Гордић, који је и сам глува особа, захвалио је Општини Врачар која је запослила једног тумача за знаковни језик.

– Председник општине Врачар др Милан Недељковић уочио је да је то добар пример за целу Србију и да је због тога Врачар и добио награду за равноправност и отклањање дискриминације – закључио је Гордић, који је изразио наду да ће и друге општине следити овај добар пример.

Зато би било добро, истакли су саговорници градоначелника, да се у Београду запосли већи број тумача у Центру за превођење знаковног језика, како би били доступни 24 часа дневно за све глуве и наглуве особе којима је потребна помоћ при комуникацији као што је то, на пример, приликом посете здравственим установама и општинама. Они су истакли да се проблем управо јавља када се глуве и наглуве особе обрате Хитној помоћи или Дому здравља после осам сати увече, јер тада ови тумачи не могу да им пруже услугу, с обзиром на то да их је у овом сервису само троје и раде до осам часова увече.

У здравственим установама је глувим и наглувим особама тешко да остваре жељену коминкацију без тумача, па су њихови представници сигурни да би едукација медицинског особља у Хитној помоћи и домовима здравља била изузетно корисна. 

Први човек Београда и представници Градске организације глувих особа „Београд” договорили су се да се у наредном периоду још једном састану како би разговарали о наредним корацима у циљу решавања овог проблема.

Гости градоначелника у Старом двору, поред потпредседника Градске организације глувих особа „Београд” (ГОГБ) Михајла Гордића, били су и Ивана Бућко, председница Европског форума тумача за знаковни језике (ЕЕФСЛИ), потпредседник тумача српског знаковног језика (АТСЗЈ) Марија Марковић и тумач за знаковни језик Вера Јовановић.