четвртак, 14. март 2019.

Радојичић: Изградња гондоле неће смањити број стабала у Београду

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић обишао је данас локацију у парку Ушће на којој је почела садња 300 нових стабала. Радојичић је у друштву директора ЈКП „Зеленило – Београд” Слободана Станојевића поручио да ће Београд до краја године бити богатији за неколико хиљада стабала, а почетком следеће и за гондолу која ће представљати нову туристичку атракцију и модеран вид превоза у центру града. 

Он је напоменуо да је ЈП „Скијалишта Србије” као део надокнаде за посечена стабла у оквиру реализације пројекта „Београдска гондола” обезбедило 25 милиона динара за садњу нових стабала, од којих је део усмерен и на данашњу садњу. 

– Данас смо започели планирану садњу дрвећа у парку Ушће и током наредна три дана овде ће бити посађено 300 стабала. То је двоструко више од броја стабала која су посечена јер су била на траси гондоле. У реализацију овог пројекта није могуће кренути без уклањања одређеног броја стабала и зато нам је потребно разумевање и стрпљење грађана. Битно је да Београђани знају да гондола не нарушава природу и број стабала, напротив. Лепота гондоле огледа се у погледу који ће нам пружити, а то су пре свега наша богатства, зеленило и реке – поручио је градоначелник и додао да ће ЈКП „Зеленило – Београд” наставити да ради одличан посао у заштити и обнављању наших зелених површина.

Према његовим речима, гондола ће бити још једна атракција коју ће наш град моћи да понуди, како својим становницима тако и гостима. 

– Годноле имају Будимпешта, Сарајево, Љубљана, Барселона... Очекујемо да ће по завршетку радова, београдска жичара постати нови симбол града на који ће Београђани бити поносни – истиче Радојичић.

Он је додао да је изградња гондоле, као и пешачке пасареле од Калемегдана до Бетон хале, део стратегије спуштања Београда на реке.

– Имамо то богатство да се Сава и Дунав састају у Београду, а ускоро ћемо у њима моћи да уживамо из новог угла, са београдске гондоле – истиче Радојичић. 

Директор ЈКП „Зеленило – Београд” Слободан Станојевић истакао је да је овом послу приступљено јако озбиљно, као и да су све правне процедуре испоштоване. 

– Пре две године смо наручили и добили студију утицаја изградње гондоле на зеленило у парку Ушће. У разговору са архитектама водило се рачуна да сеча буде сведена на минимум и гондола ће у складу са тим бити позиционирана. Стабла која су посечена нису била у изузетно добром стању, а ЈКП „Зеленило – Београд” ће наставити одговорно да се односи према свом делу комуналних послова у граду. Овде су посађена стабла црвенолисног храста, јасена, липе и платана. У питању су најквалитетније саднице јер смо такав стандард поставили пре неколико година – рекао је Станојевић.