петак, 15. март 2019.

Вршњачка едукација за повећање безбедности деце у саобраћају

Чланица Градског већа Елена Билић присуствовала је данас обуци „Вршњачка едукација”, у оквиру пројекта „Поваћање безбедности деце у саобраћају”, у ОШ „Краљица Марија” у Овчи, где су ученици друге године ГСП Техничке школе одржали једночасавно интерактивно предавање, у организацији Агенције за безбедност у саобраћају.

Билићева је заједно са директорком ове школе Сањом Павић Рајак захвалила представницима Агенције за безбедност у саобраћају Душку Пешићу и Раши Трифуновићу на озбиљном приступу превенцији од било каквих саобраћајних незгода и подучавању најмлађих. 

– Један од циљева образовања јесте да ученици ефикасно користе знања и покажу одговорност. „Вршњачка едукација” је продуктиван вид учења, јер неспоран је утицај вршњака и уопште шире заједнице на одрастање и сазревање – рекла је чланица Градског  већа и додала да је обавеза васпитно-образовних установа да наизменично, применом облика и метода у настави, учење учине забавним, а да се при томе оствари коначан циљ, који је у овом случају повећање безбедности деце у саобраћају. 

Директорка Сања Павић Рајак објаснила је да је ова школа, у сарадњи са Саобраћајним факултетом, и раније била укључена у успешне пројекте едукације ђака.

– Драго ми је да настављамо са едукацијом наших ђака о функционисању и безбедности у саобраћају. Увек смо ради да се одазовемо оваквим и сличним позивима и допринесемо да наши ђаци буду одговорни учесници саобраћаја – рекла је Сања Павић Рајак.

Агенција за безбедност у саобраћају организује пројекат „Повећање безбедности деце у сабраћају” за више разреде основних школа. Пројекат је подељен у три модела наставе за ђаке, како би им приближили значај ове теме. Први модел је „Вршњачка едукација”, где ђаке едукују ученици из ГСП Техничке школе, други је представа за децу петог и шестог разреда, док је трећи модел интерактивна настава са предавачима и познатим личностима.