петак, 15. март 2019.

Весић: Љубљана добија спомен-плочу Стевану Швабићу

У Љубљани ће бити откривена спомен плоча српском пуковнику Стевану Швабићу који је 1918. године заједно са српским војницима и словеначким добровољцима бранио Љубљану у Првом светском рату, договорено је данас на састанку заменика градоначелника Београда Горана Весића и градоначелника словеначке престонице Зорана Јанковића.

Јанковић је на састанку, одржаном у Градској кући Љубљане, са задовољством прихватио тај Весићев предлог, а како је речено спомен плочу ће финансирати Град Београд. 

–На тај начин желимо да покажемо да имамо заједничку историју на коју смо и једни и други поносни. Срећан сам што ћемо ми као Београд моћи да допринесемо да се сећање на пуковника Швабића сачува", рекао је Весић за Танјуг. 

Како је истакао, ако постоје добри односи између главних градова бивше Југославије онда су односи Београда и Љубљане пример за то.

"Наши градови су већ девет година побратими, али ти односи трају много дуже и заиста оно што се дешава последњих година је прави пример како могу да сарађују градови који су блиски и који имају људе који деле много тога заједничког", рекао је Весић.

Подсетио је да је 2016. године у Љубљани откривена биста Вука Стефановића Караџића и најавио да ће 10. маја следеће године у Београду бити откривена биста Јернеја Копитара.

–Ту бисту ћемо открити на новом тргу који ћемо уредити на углу улица Палмотићеве и Џорџа Вашинтгона, а који се ради по пројекту словеначког архитекте Матјажа Почивавшека – рекао је Весић. 

Он је навео и да ће словенчки вајар Мирсад Бегић радити споменик Васку Попи у Београду.

–Драго ми је што сваки нови сусрет, да ли градоначелника, мој или неког другог из Србије са господином Јанковићем донесе неке нове резултате и показујемо колико можемо заједнички да радимо – додао је Весић.

Поновио је да су везе између Београда и Љубљане јаке и да се често размењују искуства и по питању разних комуналних проблема.

С тим у вези, подсетио је да су тренутно у Љубљани и представници Комуналне полиције Београда како би са колегама из словеначке престонице разменили искуства и разговарали о томе како да унапреде свој рад.

Весић је истакао је су Београд и Љубљана окренути ка томе да и убудуће сарађују.

–Љубљана је главни град земље која је у ЕУ. Словенија веома помаже када је у питању приступање Србије у ЕУ. Словеначке фирме су у Србији уложиле око милијарду евра, у њиховим компанијама ради око 35.000 људи. Словенија је важан и поуздан партнер Србије и ми смо захвални на томе – закључио је Весић.

Јанковић је нагласио да сарадња између Београда и Љубљане траје већ годинама и са поносом истакао да је Љубљана други град са којим је Београд побратимљен.

Посебно је истакао добру сарадњу у области привреде, али и политичку сарадњу. 

–Једни другима помажемо и ја једва чекам дан када ће Србија ући у ЕУ – рекао је Јанковић и додао да га веома радује развој београдских пројеката, а посебно "Београда на води".

Подсетио је и да је на недавно завршеном конкурсу за подручје Савског трга и сквера на углу Карађорђеве и Травничке улице у Београду председник жирија био градски архитекта Љубљане Јанез Кожељ.