субота, 16. март 2019.

Градоначелник Радојичић: За реконструкцију Великог степеништа око 14,5 милиона динара

У току је реконструкција Великог степеништа на Калемегдану, како би један од симбола Београдске тврђаве био безбедан за многобројне посетиоце и имао изглед какав заслужује, истакао је градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић.

Радојичић је објаснио да се Велико степениште у потпуности реконструише, због многобројних пукотина и крупних комада који недостају, а пре свега због небезбедности за посетиоце, о којој сведоче и многобројне пријаве упућене од грађана и инспекције.

– Реч је о обимним радовима, за које је Град Београд издвојио 14,5 милиона динара. Пројекат су израдили стручњаци Завода за заштиту споменика културе Града Београда, који су тражили најбоље решење. Због обима радова, безбедности посетилаца и дужине реализације, одлучено је да се пројекат подели у две фазе. Тако ће се наредних месеци, у првој фази реконструисати Велико степениште, а друга фаза радова предвиђа реконструкцију и санацију видиковца – објашњава Радојичић и додаје да ће у оквиру замене завршне облоге степеништа, камен неотпоран на временске услове бити замењен квалитетнијим каменим блоковима приближног изгледа – навео је Радојичић.

Велико степениште, изграђено 1928. године, представља најмонументалнији парковски мотив Калемегдана. Идејни пројекат је ауторско дело Александра Крстића, тадашњег шефа Одсека за паркове. Пре тачно 30 година, 1989. године у потпуности су замењене облоге степеништа и ограда. Последња санација великог степеништа рађена је 2006. године и том приликом је коришћен вештачки камен непознатог састава и закрпе. Овакав метод санације убрзо је показао своје лоше стране и на степеништу су се појавила још већа оштећења. Стање газишта пре реконструкције која је сада започета било је такво да је свако газиште имало многобројне пукотине, а на бројнима су недостајали велики комади.

Подсећамо, прошле године су извршени радови на реконструкцији Малог степеништа Јелисавете Начић, где је било могуће сачувати највећи део оригиналног газишта, што је учињено и што се иначе примењује кад год је то могуће.

Напомена: Фотографије степеништа су пре решености да се реконструишу. Црно-бела фотографија је из периода 1989.