уторак, 19. март 2019.

Конкурс за вртиће од 8. до 25. априла

Конкурс за место у београдским државним вртићима ове године биће спроведен од 8. до 25. априла, најавио је данас градски секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак.

– Због великог интересовања родитеља и како би се процес завршио пре њихових годишњих одмора, ове године конкурс ће почети нешто раније него што је уобичајено и трајаће дуже, непуне три уместо две недеље – рекао је Гак.

Он је истакао да ће према планираној динамици конкурса, прелиминарне листе уписане деце бити објављене 20. маја, након чега следи рок за жалбе до 29. маја, које ће уписне комисије предшколских установа разматрати до 7. јуна.

Гак је рекао да ће се број слободних места знати  уочи конкурса, након што 17 установа Секретаријату за образовање и дечју заштиту појединачно достави број расположивих места за ову годину.

– Уобичајено је да се тај број креће од шест до осам хиљада, али је важан податак и да су планови Града Београда да се изградњом нових државних вртића током ове године отвори и додатних око три хиљаде места – прецизирао је Гак.

Он је истакао да је током претходних пет година Град Београд повећао обухват деце предшколским образовањем са некадашњих 45 одсто на данашњих око 70 процената, будући да у београдске државне вртиће иде око 60.000 деце и да за још око 17.000 деце град суфинансира боравак у приватним вртићима.

Гак је подсетио и да је пре две године листа чекања за место у вртићу износила око 10.000, док данас нови конкурс дочекујемо са око 2.700 деце на чекању.

– Идемо ка даљем смањењу листе чекања, пре свега отварањем нових места у државним вртићима и наставком субвенционисања дела трошкова боравка деце у приватним док год имамо раст интересовања родитеља за вртиће, какав се бележи последњих година – закључио је Гак.

Молбе за место у државним вртићима родитељи могу предавати електронским путем или лично у предшколским установама.

Приоритет при упису имају деца из друштвено осетљивих група, деца запослених родитеља и редовних студената, деца која имају статус трећег и сваког наредног детета у примарној породици.