уторак, 19. март 2019.

Радојичић: Првенство Европе за кошаркашице нова прилика за промоцију Београда

Београд је град спорта и то ће показати добром организацијом Европског првенства за кошаркашице 2019. године, рекао је градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић испред ТЦ „Ушће”, где је данас почело одбројавање последњих 100 дана до почетка шампионата. 

Догађају су присуствовали председник Кошаркашког савеза Србије Предраг Даниловић, министар омладине и спорта Вања Удовичић, министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, која се налази и на челу Организационог одбора Европског првенства. 

– Кошарка је за Београђане вероватно један од најомиљенијих спортова. Европско првенство за кошаркашице је одлична прилика за нову промоцију спорта, али и нашег града и државе као сјајних организатора спортских догађаја. Осим организације, желимо да покажемо да имамо шта да понудимо када је туризам у питању. Наше кошаркашице су и на претходним великим такмичењима показале да се за Србију боре посвећено, искрено и храбро. Не сумњам да ће тако бити и овог пута, а порука коју сам им упутио – да их чекамо на победничком балкону, није имала за циљ да их оптерети, већ да их мотивише. Сигуран сам да ће оне дати свој максимум, а то је најважније – рекао је Радојичић. 

Он је изразио уверење да ће се Београд добро припремити за организацију овог такмичења и да резултат у сваком погледу, организационом и такмичарском, неће изостати. 

– Београдска публика зна како се бодри национални тим и верујем да ће то поново доказати, а верујем и да ћемо се још једном показати као одлични организатори највећих европских и светских такмичења – додао је Радојичић. 

Министарка Зорана Михајловић рекла je да је поносна на наше кошаркашице и истакла да верује да ће на предстојећем Европском првенству остварити добар резултат. 

– Бићемо уз њих, наша је обавеза да обезбедимо добре услове и будемо добри домаћини, што ћемо сигурно урадити. Сви гости наше земље ће сигурно уживати током боравка у Србији, а добар резултат наших кошаркашица, сигурна сам, неће изостати – рекла је министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и председница Организационог одбора Европског првенства за кошаркашице. 

Министар омладине и спорта Вања Удовичић  казао је да Србија жели да покаже да је далеко најбољи организатор великих такмичења.

– То смо показaли на 18 великих такмичења која су организована у нашој земљи током претходних пет година. Сигуран сам да ће се Београд, Ниш и Зрењанин показати као одлични домаћини. Наш највећи успех после овог такмичења биће уколико се кошаркашким клубовима широм земље прикључе нове девојчице и почну да тренирају, јер је промоција спорта један од најважнијих аспеката организације оваквих такмичења – рекао је Удовичић. 

Први човек Кошаркашког савеза Србије Предраг Даниловић прецизирао је да ће се мечеви групне фазе, који се буду играли у нашој земљи, играти у Зрењанину и Нишу, док ће финални део бити одигран у „Штарк” арени. 

– Организација оваквог догађаја је изузетно озбиљан посао и сигурно је да не бисмо могли то да реализујемо без подршке Владе Републике Србије, Министарства омладине и спорта, градова домаћина – рекао је Даниловић. 

Догађају су присуствовали и вршилац дужности помоћника министра омладине и спорта Дарко Удовичић, потпредседница Кошаркашког савеза Србије задужена за женску кошарку Ана Јоковић, као и бивша репрезентативка и промотерка шампионата Наташа Ковачевић. 

Првенство Европе за кошаркашице 2019. године биће одржано у Србији и Летонији од 27. јуна до 7. јула, а репрезентација Србије играће у групи са Русијом, Белорусијом и Белгијом.