уторак, 19. март 2019.

Уручене награде „Најевропљани”

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић отворио је вечерас у Старом двору манифестацију „Европско вече у Београду – Најевропљани”. Ова награда вечерас је додељена председнику Скупштине АП Војводине Иштвану Пастору, амбасадору Републике Турске Танжу Билгичу, шефу делегације Скупштине у Савету Европе проф. др Александри Томић, генералном директору „Штрабаг Србија” Драгану Павелићу, генералном директору „Сигме Кула” Драгану Капичићу и власници и директорки „Nevena & All Me Cosmetics” Слободанки Влајчић.

Обраћајући се присутнима, међу којима су били и добитници ове награде у претходним годинама, Радојичић је подсетио да се ова манифестација одржава 19. пут заредом у организацији Прве европске куће и под покровитељством Града Београда, са идејом да се на атрактиван и приступачан начин грађанима приближи процес европских интеграција.

Радојичић је истакао да Град Београд тежи европским вредностима, како би се Београђанима омогућили стандарди, услуга и квалитет живота какав имају грађани Европске уније.

– Иако Град Београд, као јединица локалне самоуправе, нема директну улогу у преговарачком процесу, чињеница је да ће се више од 70 одсто правних тековина и стандарда ЕУ примењивати управо на локалном нивоу. Желимо да будемо снажан партнер Влади Србије на путу приступа Србије ЕУ. Оно где Град Београд препознаје свој значај у процесу приступања ЕУ јесте да допринесемо испуњењу стандарда и одрживом развоју региона. То је и јединствена шанса за подизање квалитета живота наших грађана, јер управо су грађани ти који би у свакодневном животу требало да осете директне користи од приближавања и приступања Србије Европској унији – рекао је Радојичић.

Он је указао да је Град Београд први пут, управо у овом мандату, кренуо са реализацијом пројеката финансираних из фондова Европске уније.

– Ове године почињемо са реализацијом пројекта „Термална рехабилитација јавних зграда – унапређење енергетске ефикасности у граду Београду”, који подразумева реконструкцију објеката Хитне помоћи, Студентске поликлинике, Студентског стационара и Градске библиотеке, по принципима енергетске ефикасности. Овај пројекат вредан је 16 милиона евра, од чега 11 милиона евра представља допринос ЕУ, а пет милиона евра износи зајам који ће Град Београд узети од ЕБРД-а. Овај пројекат значајно ће допринети уштеди енергије и умањењу емисије угљен-диоксида. То је у складу са Споразумом градоначелника за климу и енергију, који сам потписао прошле године, а којим смо приступили европској породици градова који се боре да значајно смање емисију штетних гасова у ваздух својих градова. Обавезали смо се да до 2030. године емисију штетних гасова смањимо за 40 одсто, а овај пројекат је први и велики корак ка том циљу. Моја визија развоја Београда је у складу са тековинама Уније и стандардима који се пред нас, као земљу кандидата постављају. Тежимо да то буде паметан и зелени град, у којем ће квалитет живота бити бољи за све – закључио је градоначелник Радојичић.

Председница Председништва Прве европске куће Гордана Младеновић указала је да је један од најважнијих циљева европских вечери да афирмишу појединачне и колективне људске вредности, постигнућа, стандарде и норме.

– Најевропљани су они који промовишу наша постигнућа у Европи и обрнуто. То су угледни и утицајни поједнинци и организације који су своју објективну моћ реализовали за добробит свих нас – истакла је Гордана Младеновић.
 

У културно-уметничком делу програма учествовао је хор АКУД „Лола” под диригентском палицом Милована Панчића.